Eveniment

Fitch mentine ratingul Bucurestiului

06.11.2008, 18:54 18

Agentia de evaluare financiara Fitch a confirmat ieri calificativele Primariei Bucuresti pentru datorii pe termen lung in valuta si moneda nationala la "BBB-", iar cele pe termen scurt in valuta la "F3", toate cu perspectiva "stabila".

Ratingul Bucurestiului reflecta performantele operationale sigure ale primariei, sustinute de dezvoltarea de pana acum a economiei locale, si sprijinul de care beneficiaza din partea Guvernului ca urmare a importantei economice a orasului, potrivit agentiei.
Specialistii Fitch au avut in vedere gradul de indatorare in crestere si expunerea la riscuri cauzate de refinantarea creditelor si evolutia monedelor straine.
Calificativul ar putea fi imbunatatit daca performantele bugetare ale orasului continua sa respecte estimarile sau cadrul institutional din Romania va inregistra o schimbare majora, care va permite autoritatilor locale o mai mare flexibilitate bugetara. Revizuirea negativa a ratingului ar putea fi determinata de o deteriorare semnificativa a datoriei.
Balanta operationala a orasului este sigura, desi volatila, si a reprezentat 40% din veniturile operationale in 2007, comparativ cu 18% in perioada 2003-2006.
In pofida majorarii cheltuielilor cu personalul si cu returnarea creditelor, pastrarea controlului cheltuielilor ar trebui sa mentina rezultatele operationale la un nivel sigur pe termen mediu.
80% din veniturile bugetului Bucurestiului provin din taxe pe venit, iar dupa o crestere de 6% in perioada 2003-2007, economia da semne de supraincalzire, inflatia este ridicata, exista o volatilitate ridicata a monedei nationale, iar deficitul de cont curent este ridicat, situatie ce poate fi agravata de problemele economiei mondiale, potrivit raportului agentiei.
Datoria Primariei Bucuresti, care este in intregime denominata in moneda straina (mai ales in euro), a urcat la 2,3 miliarde de lei la sfarsitul lui 2007, reprezentand 78% din veniturile actuale, fata de doar 22% in 2003.
Necesarul ridicat de investitii si angajamentul autoritatilor locale privind imbunatatirea infrastructurii vor contribui la majorarea datoriei la 2,7-2,8 miliarde de lei pana in anul 2010, respectiv 80% din veniturile estimate, au precizat analistii Fitch.
Andrew Colquhoun, director in cadrul Fitch, a declarat recent pentru ZF ca ponderea redusa a datoriei publice in PIB de numai 20% ramane un punct forte pentru rating, dar relaxarea fiscala in contextul incetinirii creditarii, apropierea alegerilor si viitoarele riscuri submineaza acest atu pe termen mediu.
"Economia Romaniei este in fata unei perioade riscante de ajustari in conditiile in care conditiile de finantare pentru banci si pentru alti creditori s-au inasprit, ceea ce va duce la o incetinire a creditarii si a economiei reale", a spus Colquhoun.
Agentia de evaluare Standard & Poor's (S&P) a anuntat, saptamana trecuta, ca a revizuit perspectiva ratingului pentru Bucuresti la "Negativa", de la "Stabila", ca urmare a modificarii calificativului de tara, si a confirmat creditele pe termen lung la "BB-".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO