Eveniment

Florin Georgescu a schimbat şeful Loteriei

Ministrul finanţelor a schimbat şeful Loteriei

Autor: Mirabela Tiron

03.07.2012, 19:53 1472

Dan Alexandru Ghiţă, un fost director de marketing şi vânzări al unei companii de jocuri de noroc, a fost adus la conducerea Loteriei Române, una dintre cele mai profitabile companii de stat, cu afaceri de 259 de milioane de euro.

Noul şef, care îl înlocuieşte pe Gheorghe Benea (şeful Loteriei din 2009, ce a demisionat anul acesta) a fost numit în funcţie de către Florin Georgescu, ministrul finanţelor publice, potrivit datelor transmise de departamentul de relaţii cu presa al Loteriei.

"Sper ca prin numirea mea să vin în sprijinul Loteriei Române cu toată experienţa acumulată pe piaţa jocurilor de noroc din ţara noastră începând cu anul 1998", potrivit lui Dan Alexandru Ghiţă, noul preşedinte şi director general al Loteriei, citat într-un comunicat al companiei.

El este licenţiat în Managementul Afacerilor şi Investiţiilor în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi are un masterat la Facultatea de Electronică a Institutului Politehnic Bucureşti.

Potrivit datelor de pe site-ul linkedin.com, Dan Alexandru Ghiţă a lucrat anterior, din 2007 până anul acesta, ca director de marketing şi vânzări la firma Galaxy Games. Compania are ca obiect de activitate închirierea de echipamente pentru jocuri de noroc, alte maşini şi bunuri tangibile, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe şi de pe alte site-uri de prezentare.

În 2010 compania avea o cifră de afaceri de 2,7 milioane de lei (637.000 euro) şi pierderi de 4,6 milioane de lei (puţin peste un milion de euro) la un număr de 16 angajaţi, mai arată datele de la Ministerul de Finanţe.

Compania Naţională Loteria Română este una dintre cele mai profitabile companii de pe piaţa românească. Anul trecut a finalizat cu o cifră de afaceri de 1,1 miliarde de lei (259 mil. euro) - mai mult de jumătate vin din videoloterie - şi un profit de 81,6 milioane de lei (19 mil. euro) la un număr de 2.709 angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

La începutul anului Curtea de Conturi a constatat la Loteria Română prejudicii de circa 90 milioane de lei (20 mil. euro), jumătate din sumă provenind dintr-un contract încheiat cu Shelter Security, compania de pază fiind favorizată în câştigarea unei licitaţii pentru cumpărarea sistemului de securitate. Un alt contract ce a prejudiciat compania a fost cel pentru vânzarea de cartele telefonice cu Form Trade. Loteria nu a transmis ce a stat la baza deciziei demisiei fostului director.

Loteria are monopol pentru jocuri loto şi pariuri mutuale atât pentru offline, cât şi pentru online. Loteria organizează şi administrează ca unic organizator, pe întreg teritoriul ţării, jocuri loto precum Loto 6/49, Loto 5/40, Joker, Noroc, Videoloterie, loz instant, loz în plic, loterii pasive. Firma deţine aproximativ 6.200 de aparate de videoloterie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO