Eveniment

FMI: creştere economică de 1,5% în acest an în România

FMI esti­mează o creştere economică de 1,5% în acest an în România

Jeffrey Franks, negociatorul-şef al FMI

Autor: Claudia Medrega

28.04.2011, 23:54 151

FMI susţine că economia ro­mâ­nească începe să îşi re­vină,exporturile îşi conti­nuă creşterea, iar încrede­rea consumatorilorşi a investitorilor, deşi este încă redusă, dă semne de redresare,însă avertizează că există riscul ca Guvernul să renunţe la unelereforme pe motiv că economia revine pe plus.

"Mulţi analişti se aşteaptă pe termen mediu ca economia Românieisă crească mai repede decât regiunea. Nu putem relaxa reformele înRo­mânia. Pieţele văd acum România făcând ceea ce trebuie",consideră reprezentanţii FMI, potrivit unor surse apropiatediscuţiilor între oficialii de la Washington şi autorităţileromâne.

Experţi FMI au în vedere revi­zuirea prognozelor privindindicatorii macro, însă schimbările nu vor fi radicale. Înscenariul de bază, FMI esti­mează o creştere economică de 1,5% înacest an. Însă autorităţile române şi Fondul nu au excluscontinuarea recesiunii şi în acest an, prognozând o scădere de 0,5%în 2011, în scenariul pesimist. Rămâne de văzut cât de mult va fimodificată estimarea privind creşterea economică şi dacă va mai filuat în considerare scenariul recesiunii. De la Comisia Naţionalăde Prognoză semnalele sunt că România poate înregistra în primultrimestru o creştere economică de 0,5% faţă de ultimul trimestru alanului trecut şi de 1,3% raportat la aceeaşi perioadă din 2010,ceea ce poate marca ieşirea din re­cesiune. Institutul Naţional deStatis­tică anunţă la 13 mai datele privind evoluţia PIB în primultrimestru.

Alegerile locale şi parlamentare din 2012 sunt cel mai marepericol pentru continuarea reformelor asu­mate de România faţă deinstituţiile in­ter­naţionale, deoarece Guvernul ar putea renunţala unele dintre acestea pe motiv că a fost depăşită criza şieconomia revine pe creştere, în vi­ziunea FMI.

"Trebuie să fim realişti. În mo­mentul în care economia începesă îşi revină cei din sfera politică vor începe să spună: "Gata.S-a terminat cu criza, hai să o lăsăm mai moale cu refor­mele". Săne asigurăm că nu vor mai fi repetate aceleaşi greşeli", au afirmatsursele.

Cursul valutar leu/euro este stabil, dar inflaţia continuă sărămână o problemă având în vedere şi creşterea preţurilor pepieţele internaţionale la combustibili şi alimente. În privinţainflaţiei, experţii FMI aflaţi în misiune la Bucureşti şi BNR arurma să agreeze o prognoză de inflaţie majorată pentru acest an. Înfebruarie BNR şi-a revizuit marginal prognoza de inflaţie de la3,4% la 3,6%.

În plan fiscal, experţii FMI consideră că s-au înregistratprogrese la nivelul reformelor, iar ţinta de deficit pentru primultrimestru a fost atinsă. În ceea ce priveşte reducereacontri­buţiilor sociale pentru angajatori, discutată de partidul deguvernământ PD-L, experţii Fondului consideră că poate să fierealizată doar dacă este sustenabilă pe termen mediu şi dacă existăgaranţii că vor fi respectate ţintele fiscale din 2011 şi 2012, anîn care deficitul bugetar trebuie să scadă sub 3% din PIB.

FMI se teme că presiunile populiste se vor accentua cu atât maimult cu cât în 2012 sunt şi alegeri locale şi parla­mentare, iarmenţinerea tendinţei de scădere a deficitului bugetar ar putea fipusă în pericol mai ales prin dimi­nua­rea prematură a unei surseimportante de încasări precum CAS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO