Eveniment

FMI: In 2011 cresterea economica va fi de 5,1%. Credeti?

FMI: In 2011 cresterea economica va fi de 5,1%. Credeti?
21.04.2010, 23:04 50

Intr-o perioada in care economia romaneasca se zbate sa iasa dinrecesiune, iar cresterea economica din acest an este ajustata injos, de la 1,3% la 0,8%, FMI vine cu o previziune soc: in 2011economia romaneasca va creste cu nu mai putin de 5,1%, cel mairidicat nivel din toata Uniunea Europeana.

Datele sunt cuprinse in raportul FMI World Economic Outlook,citat de Mediafax.

Noile estimari pentru indicatorii macroeconomici din acest an,dar si din 2011, vor fi discutate de autoritatile romane cumisiunea FMI care va veni la Bucuresti martea viitoare.

"Romania cand a scazut, a scazut mai mult decat regiunea, iarcand a crescut, a crescut mult mai mult decat regiunea. Ideal ar fipentru Romania sa creasca incet, dar pe o structura mult mai buna,sustenabil. Ascensiunea economiei ar putea sa se bazeze pe oimbunatatire a consumului. Si ar presupune ca in acest an terminamcorectiile din sectorul public", a declarat Lucian Anghel,economistul-sef al BCR.

Cresterea mai mare a economiei din 2011 va facilita colectareamai multor venituri la buget si va usura sarcina autoritatilor deajustare a deficitului bugetar.

Romania trebuia sa ajusteze deficitul bugetar la sub 3% pana in2011, insa a obtinut o amanare de un an. In ceea ce privestecresterea economica din acest an, Comisia Europeana a apreciat incadin martie ca estimarea guvernului, de 1,3%, este mai degrabaoptimista, dupa declinul de peste 7% din 2009.

Dupa un prim trimestru slab in care datele semnaleaza ca Romaniaa ramas in recesiune, in ultimele zile agentiile de rating sianalistii bancilor au inceput sa revizuiasca in jos estimarileprivind cresterea economica in acest an, la sub 1%.

Marea majoritate a analistilor economici s-au aratat dezamagitide cifrele privind productia industriala, comertul si constructiilepe februarie, care au continuat sa consemneze scaderi. Inconsecinta, ei considera ca Romania a ramas in recesiune in primultrimestru, asteptarile revenirii in teritoriul pozitiv mutandu-sespre al doilea trimestru.

In Europa emergenta, regiune in care este inclusa si Romania,perspectivele de crestere economica variaza semnificativ, noteazaFMI in raport. Astfel, unele tari, precum Polonia, au rezistatrelativ bine recesiunii mondiale, iar altele, precum Turcia, undeincrederea din piata interna si-a revenit dupa socul externinitial, se vor redresa mai rapid, ca urmare a revenirii fluxurilorde capital si a normalizarii comertului.

In schimb, economii care inaintea crizei aveau cresterieconomice nesustenabile, generatoare de deficite mari de contcurent, precum Bulgaria, Letonia si Lituania, dar si cele cufinante publice si private vulnerabile, cum sunt Romania, Ungariasi tarile baltice, isi vor reveni mai lent, partial ca urmare anumarului limitat de masuri disponibile. FMI anticipeaza pentruacest an o crestere economica de 1,3% pe ansamblul Europei, urmatade un avans de 1,9% in 2011. Zona euro va consemna in 2010 un ritmde dezvoltare de 1%, urmat de o crestere de 1,5% in 2011. In Europaemergenta, avansul va fi de 2,9% in 2010 si de 3,4% anulviitor.

Fondul a revizuit in urcare estimarea privind crestereaeconomiei mondiale in 2010 cu 0,3 puncte procentuale, la 4,2%, caurmare a ritmului mai rapid de redresare, dar a avertizat castatele sunt vulnerabile la noi socuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO