Eveniment

FMI: Inflatia este o incertitudine in 2008

03.10.2007, 19:05 11

Cresterea economica se va situa si in 2008 in jurul a 6%, conform scenariului de baza al FMI, insa incertitudinea mai mare priveste inflatia, care va depinde de politicile fiscale si salariale, nu doar de politica monetara, afirma Albert Jaeger, seful misiunii Fondului care a facut o vizita de evaluare la Bucuresti in ultima saptamana.
"Nu este clar cum va evolua inflatia dupa cresterea abrupta din august. Vedem presiuni care ar putea duce inflatia aproape de limita superioara de 5% la sfarsitul anului, iar BNR trebuie sa se asigure ca asteptarile inflationiste raman bine ancorate. Exista riscul ca inflatia sa iasa anul viitor din intervalul asumat de BNR. Ramane de vazut daca rezultatele obtinute pana acum cu dezinflatia vor putea fi pastrate, iar aceasta va depinde de reactia politicilor la evenimentele care vor aparea", spune Jaeger, mentionand ca focusul trebuie sa fie pe politica fiscala.
El a evitat sa recomande BNR majorarea dobanzii, afirmand ca "nu se poate previziona care va rezultatul evaluarilor ce vor fi facute de banca centrala la sfarsitul lui octombrie", cand este programata ultima sedinta de politica monetara pe 2007. "BNR trebuie sa se uite la evolutiile recente, sa judece unde va ajunge inflatia, sa vada evolutiile politice, fiscale in lunile urmatoare si sa ia o decizie. O strategie de asteptare pare adecvata in acest moment."
Oficialul FMI apreciaza ca autoritatile romane sunt destul de constiente de riscurile la care este expusa Romania si "in mare" sunt de acord cu FMI in privinta riscurilor legate de mediul extern. Cat priveste leul, Jaeger estimeaza ca pe termen mediu si lung se va aprecia in termeni nominali, "atat timp cat inflatia ramane sub control".
Jaeger afirma ca prima prioritate a Guvernului ar trebui sa fie elaborarea unei viziuni fiscale pe termen mediu, care in prezent lipseste desi ar putea ajuta la atenuarea incertitudinilor provocate de situatii de fragilitate politica, asa cum este cazul in prezent. "Recomandam insistent introducerea unui plan pe termen mediu care sa ajute la prioritizare si disciplinare in domeniul fiscal."
Seful misiunii remarca executia bugetara relativ stransa pana acum, insa se declara ingrijorat de eventualitatea unei cresteri rapide a cheltuielilor spre finalul anului. "Recomandam o implementare prudenta in continuare, pentru ca altfel rezulta inca o presiune pe supraincalzirea economiei." In contextul cresterii presiunilor inflationiste si a deficitului extern, FMI recomanda pentru 2008 un deficit bugetar mai mic de 2% din PIB. Pentru 2009, expertii Fondului nu intrevad solutii pentru finantarea majorarii de pensii stabilite prin Lege. In acelasi timp, FMI admite ca in Romania cheltuielile publice cu pensiile sunt mai scazute decat in alte tari din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO