Eveniment

FMI reproşează încetineala României în accesarea de fonduri UE

FMI reproşează încetineala României în accesarea de fonduri UE

Foto: AFP/Mediafax

Autor: Marius Radu - Mediafax

28.06.2011, 09:32 416

Autorităţile române vor trebui să depună eforturi suplimentarepentru a atinge ţinta de deficit bugetar de 3% în 2012, fiindnevoie în special de un progres mai rapid în îmbunătăţireacheltuielilor de capital şi a absorbţiei fondurilor UE, a afirmatJohn Lipsky, directorul general interimar al FMI.

"Autorităţile sunt pe drumul cel bun pentru atingerea ţintelorfiscale pentru 2011. Cu toate acestea, eforturi suplimentare vor finecesare pentru a asigura atingerea ţintei de deficit de 3% din PIBîn 2012. În sectorul de sănătate sunt în curs reforme importante,dar este nevoie de un progres mai rapid în îmbunătăţireacheltuielilor de capital şi absorbţia fondurilor UE, reducereaarieratelor şi îmbunătăţirea administrării taxelor", a declaratLipky într-un comunicat.

Consiliul Director al FMI a aprobat luni seară prima evaluare anoului acord, de tip preventiv, prin care a pus la dispoziţiaRomâniei a doua tranşă, de 481 milioane de euro.

"România a avut un start puternic în cadrul noului aranjament.Toate ţintele au fost îndeplinite, ceea ce arată angajamentulautorităţilor pentru continuarea reformelor. Sunt necesare eforturisuplimentare pentru a implementa reforme structurale mai puterniceîn sectorul companiilor de stat, astfel încât să nu pierdemcâştigurile economice din reformele anterioare şi pentru a sporioportunităţile de investiţii şi creştere economică", a mai spusLipsky.

Oficialul FMI a mai arătat că va fi esenţială o implementarepromptă a planurilor de reformă pentru întreprinderile cheie destat, ceea ce presupune o implicare mai mare a sectorului privat,îmbunătăţirea legislaţiei şi preţuri orientate către piaţă.

Pe partea financiară el spune că presiunile inflaţioniste aufost mai puternice decât s-a anticipat, din cauza şocurilor legatede preţurile internaţionale la alimente şi combustibil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO