Eveniment

FMI revine: Cum ramane cu tinta de deficit daca se subtiaza cresterea PIB?

19.04.2010, 23:00 19

O noua misiune a FMI va veni la Bucuresti martea viitoare si vaevalua timp de aproape doua saptamani criteriile indeplinite deRomania in primul trimestru, iar urmatoarea transa de bani, de 850mil. euro, ar putea fi eliberata, cel mai probabil, in a douajumatate a lunii iunie.

"A patra misiune de evaluare a FMI, condusa de Jeffrey Franks,va vizita Romania in perioada 27 aprilie - 7 mai. (...) MisiuneaFMI se va intalni cu autoritatile romane, precum si cureprezentanti ai sindicatelor, ai patronatelor si ai bancilor.Reprezentantii Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale vorparticipa la unele intalniri", a declarat Tonny Lybek,reprezentantul FMI in Romania.

Daca tintele cantitative privind rezervele valutare si deficitulbugetar au fost respectate, arieratele continua sa ramana oproblema restanta. De asemenea, legea responsabilitatii fiscale afost aprobata de Parlament, in timp ce legislatia privindfalimentul bancilor a trecut de Guvern, acestea fiind criteriistructurale. Deficitul bugetar s-a incadrat in primul trimestru intinta agreata cu FMI, de 8,25 miliarde de lei, potrivitdeclaratiilor reprezentantilor Ministerului Finantelor, cifreleexacte urmand sa fie cunoscute dupa 25 aprilie.

Mai multi analisti apreciaza insa ca atingerea tintei de deficita fost posibila prin intarzierea unor plati ale administratieipublice, avand in vedere ca veniturile bugetare au continuattendinta descendenta, in conditiile in care cifrele indicaramanerea economiei in recesiune in primul trimestru. Romania s-aangajat in acordul cu FMI ca va reduce deficitul bugetar de lapeste 7% din PIB anul trecut la 5,9% din PIB in 2010 si la sub 3%din PIB pana in 2012.

FMI se gandeste insa sa reduca estimarea privind crestereaeconomica de la 1,3% la 0,8%, urmand sa discute cu autoritatileromane noua prognoza. Daca Guvernul va intarzia sa ajustezecheltuielile din sectorul bugetar, persista amenintarea majorariiunui impozit precum TVA, avand in vedere ca avansul economieiprognozat nu va fi suficient pentru a determina o crestereconsistenta a veniturilor bugetare.

Comisia Europeana a avertizat ca deficitul bugetar ar putea sadepaseasca in acest an tinta asumata de Guvern, de 5,9% din PIB,avand in vedere ca unele dintre masurile care au ca scop reducereacheltuielilor, precum reducerea numarului de bugetari, sunt dificilde realizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO