Eveniment

FMI si BM accepta sa negocieze cu guvernul interimar

15.12.2009, 23:12 17

Misiunea FMI condusa de negociatorul-sef Jeffrey Franks acontinuat ieri discutiile cu responsabilii din MinisterulFinantelor pe tema bugetului pe 2010 de care depind urmatoareletranse de bani, fiind asteptata la Bucuresti si o echipa de expertiai Bancii Mondiale.

Cele doua mari institutii financiare internationale se contrazicpentru a doua oara in decurs de doua luni, indicand un grad ridicatde preocupare pentru situatia financiara a Romaniei: in noiembrie,dupa caderea guvernului Boc, au anuntat ca isi amana misiunile deevaluare; apoi s-au razgandit si au venit la Bucuresti; au plecatinainte de a trage concluzii finale invocand lipsa unorinterlocutori cu puteri de decizie depline si afirmand ca asteaptainstalarea unui nou guvern; au revenit acum asupra deciziei,reluand discutiile cu executivul interimar. Practic, FMI si BMincearca sa castige timp in definitivarea bugetului pe 2010 si amasurilor de ajustare de care depind transele urmatoare, odata ce adevenit limpede ca PD-L va ramane principalul partid laguvernare.

Ministrul interimar al finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat case asteapta ca proiectul de buget sa poata fi trimis in Parlamentinainte de Craciun, cu tinta de deficit de 5,9% din PIB. Deasemenea, el a apreciat ca foarte probabila incadrarea in tinta de7,3% din PIB pentru 2009.

Catalin Pauna, senior economist la Banca Mondiala responsabil peRomania, spune ca o echipa a Bancii Mondiale vine astazi laBucuresti pentru a discuta chestiuni tehnice despre progreselefacute in cadrul acordului cu Guvernul Romaniei.

Dar cum de au venit oficialii Bancii Mondiale si ai FMI lanegocieri la Bucuresti daca atunci cand au fost ultima data, innoiembrie, au spus ca se vor intoarce doar daca va fi instalat unnou guvern si va fi adoptat bugetul pe 2010?

"Lumea s-a mai schimbat. In contextul unei crize profunde, estenormal sa se arate mai multa flexi bilitate. Avem o criza globala,datele s-au schimbat fata de perioada cand institutiile finan ciareinternationale erau mult mai inflexibile", a spus Pauna.

Banca Mondiala lucreaza cu un scenariu de crestere economica de0,5%-2% din PIB pentru 2010, primul trimestru cu crestere de la anla an urmand sa fie trimestrul al doilea.

"Cresterea va proveni in primul rand din exporturi, care voravea o evolutie mai buna ca urmare a revenirii economiilor dinEuropa Occidentala", a spus Pauna.

Economistul subliniaza ca evolutia pozitiva a economiei vatrebui sa se bazeze intr-o mult mai mare masura pe resurse internedecat in anii anteriori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO