Eveniment

Cum a luat o firma de cadastru 25.000 € de la UE

24.08.2009, 00:00 2482

Compania Axis Moondy, din Abrud, judetul Alba, care ofera servicii de topografie si cadastru, va primi 25.000 de euro de la UE pentru amenajarea unui birou si achizitionarea unui aparat pentru masurarea terenurilor, un sistem GPS, precum si echipamente IT si soft-uri de prelucrare a datelor.

Proiectul, care a demarat anul trecut pe 16 iunie, depus de sotii Utiu pentru firma pe care au infiintat-o in 2004 se numeste „Introducerea tehnologiei de varf in serviciile de topografie si cadastru - dezvoltare durabila, calitate si competitivitate" si are o valoare totala de 44.000 de euro, din care fondurile europene reprezinta 25.000 de euro.

„Am depus proiectul anul trecut in iunie, iar anul acesta l-am semnat pe 13 mai. Nu am putut sa incepem implementarea pe 13 mai deoarece trebuia sa urmam cursurile de instruire organizate de ADR Centru, unde am depus noi proiectul si care au avut loc pe data de 10 iunie, ceea ce ne-a intarziat proiectul cu o luna", spune Mirela Utiu, administratorul Axis Moondy din Abrud, cu afaceri de 100.000 de euro in 2008. Ea spune ca anul trecut cand a realizat proiectul l-a proiectat intr-o singura etapa, iar in conditiile in care evaluarea a durat un an si conditiile pietei s-au schimbat, intentioneaza sa implementeze proiectul in doua etape pe o perioada de 6 luni.

„Anul trecut am gandit proiectul intr-o singura etapa pe o perioada de 3-4 luni. In conditiile actuale de piata avem nevoie sa prelungim cu inca 6 luni de zile termenul de implementare, astfel incat am scris un act aditional pe care

l-am depus la ADR Centru si care speram sa fie aprobat, prin care cerem aceasta prelungire. Am solicitat ca proiectul sa fie in doua etape, altfel nu vom reusi sa finalizam investitia", spune administratorul Axis Moondy.

Prin intermediul proiectului care a fost depus in cadrul Programului Operational Regional (POR), operatiunea „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor", firma intentioneaza sa isi amenajeze un birou pentru sediul firmei, sa cumpere o statie totala pentru masurarea terenurilor, un sistem GPS, precum si echipamente IT si soft-uri de prelucrare a datelor, precum si un plotter.

Firma este in prezent in faza de achizitie de echipamente. „Cand am facut anul trecut calculele am urmarit sa achizitionam aparatura performanta, la un pret care sa nu depaseasca 15.000 de euro. De atunci si pana acum preturile au crescut foarte mult si nu ne mai incadram in proiect. De obicei preturile pentru echipamentele din domeniul topo-cadastral evolueaza foarte rapid. Astfel ca anul acesta cand am realizat selectia de oferte pentru achizitii am primit oferte pentru echipamente mai scumpe decat costurile pe care noi le prevazusem in proiect pentru achizitii. Am fost nevoiti sa trimitem alte invitatii pentru o noua selectie de oferte unde sa specificam pretul maxim de aproape 20.000 de euro, maximul pe care il puteam noi plati. Am primit trei oferte de la firme din Timisoara, Deva si Bucuresti si trebuie sa luam o decizie legata de ce oferta vom alege", spune Utiu.

Ea mai spune ca trebuie sa creeze sase locuri de munca, asa cum a prevazut in proiect, desi nu le mai poate sustine in actualele conditii de pe piata. „Am sperat sa iasa bine acest proiect, insa am intampinat numeroase obstacole pana sa-l finalizam. Am incercat ca pentru partea de cofinantare sa o facem din surse proprii, pentru ca bancile acorda credite, insa cu dobanzi foarte mari sau cu ipoteci, ceea ce pe noi nu ne ajuta." Anul trecut, firma, care are un angajat, a inregistrat o cifra de afaceri de 100.000 de euro. „Chiar si in acest an este foarte mult de lucru, insa pentru asta avem nevoie de echipamente si aparatura moderna si, de asemenea, avem de recuperat datorii restante."

 

Cine ia banii:

Compania: Axis Moondy, din Abrud, judetul Alba

Obiect de activitate: topografie si cadastru

Proiectul: „Introducerea tehnologiei de varf in serviciile de topografie si cadastru -dezvoltare durabila, calitate si competitivitate"

Valoarea totala a proiectului: 44.000 de euro

Suma pe care o primesc de la UE: 25.000 de euro

Cifra de afaceri in 2008: 100.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO