Eveniment

Fonduri suplimentare la agricultura, transporturi si justitie

18.09.2008, 20:28 20

Ministerele Agriculturii, Transporturilor, Justitiei, Apararii, Administratiei si Internelor vor primi cele mai mari fonduri la a treia rectificare bugetara pe 2008, iar deficitul bugetar va fi stabilit, cel mai probabil, la circa 2,4% din PIB, au declarat ieri surse ministeriale.

Ministerul Agriculturii va beneficia de fonduri bugetare suplimentare pentru subventionarea fermierilor si derularea unor programe de stimulare financiara a tinerilor care doresc sa se stabileasca in mediul rural, iar Ministerul Justitiei va primi aproximativ 700 de milioane de lei pentru plata salariilor restante revendicate si castigate de catre magistrati in instanta.

Pentru Ministerul Transporturilor vor fi alocate fonduri pentru lucrari la infrastructura de transport, inclusiv pentru refacerea drumurilor judetene, iar Ministerul Internelor si Reformei Administrative va primi bani in plus pentru acoperirea cresterilor de preturi la combustibilii utilizati de centralele termice, pentru salariile politistilor si jandarmilor, precum si pentru cheltuieli ale unor consilii judetene si locale cu diferite proiecte in derulare.

Si Ministerul Apararii va beneficia de o alocatie bugetara suplimentara pentru cresterea soldelor si a diurnelor acordate militarilor din zonele de conflict, precum si pentru programe de dotare cu echipamente militare.

Deficitul bugetar estimat pentru acest an ar urma sa fie stabilit, prin a treia rectificare a bugetului pe 2008, la circa 2,4% din PIB.

"Este posibil un deficit bugetar de 2,38%, dar decizia finala va fi luata odata cu aprobarea ordonantei de rectificare", au afirmat sursele citate.

Surse oficiale au declarat saptamana trecuta ca Guvernul pregateste a treia rectificare a bugetului pe 2008 prin alocarea de fonduri, printre altele, pentru incalzirea locuintelor in sezonul rece si ajutoare sociale, ordonanta privind rectificarea putand fi adoptata pana la sfarsitul acestei luni, inainte de aprobarea bugetului pe anul viitor.

In luna iulie, Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetara din acest an, iar deficitul bugetului general consolidat pentru 2008 a fost majorat cu 842 de milioane lei, dar a ramas la nivelul de 2,3% din PIB, in conditiile revizuirii in sus a Produsului Intern Brut, de la 440 de miliarde lei la 475 de miliarde lei.

Deficitul bugetului general consolidat s-a plasat la finele primelor sapte luni la 0,64% din PIB, confirmand astfel valoarea anuntata la sfarsitul lunii august de ministrul economiei si finantelor, indicatorul fiind inferior celui din primul semestru, de 1,18% din PIB.

Valoarea deficitului s-a ridicat la 3,06 miliarde de lei, comparativ cu 5,19 miliarde de lei la finele primului semestru, potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor.

Deficitul a fost generat de venituri totale de 96,28 miliarde de lei si cheltuieli de 99,36 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO