Eveniment

Ford va solicita furnizorilor sai sa aiba „domiciliu stabil" in Craiova

20.04.2009, 19:02 14
Ford Romania, cel de-al doilea constructor de automobile de pe piata locala, va solicita furnizorilor de componente care doresc sa lucreze cu uzina de la Craiova sa-si stabileasca sediul firmei in oras, potrivit declaratiilor presedintelui consiliului judetean Dolj Ion Prioteasa.
„Ceea ce este foarte clar este ca de la fabricile de componente pe care le au in strainatate, in tara de unde or fi ei, vor face aceasta masina in acest an. Incepand cu anul viitor, va trebui sa se aseze si cei de la componente. Din discutiile pe care le-am avut cu ei, vor scrie in caietul de sarcini ca firmele producatoare de componente sa-si aiba sediul la Craiova. Ei sustineau chiar cat mai aproape de fabrica, daca se poate", a spus Prioteasa, citat de Mediafax. Edilul a subliniat ca uzina Ford va incepe productia utilitarei Transit Connect in luna septembrie a acestui an.
Reprezentantii Ford si autoritatile locale din Dolj lucreaza la realizarea unui plan integrat de dezvoltare, care presupune construirea unor drumuri noi, a unor spatii comerciale sau amenajarea unei zone rezidentiale in zona fabricii de la Craiova, iar documentul ar urma sa fie inaintat Guvernului. Presedintele Consiliului Judetean Dolj a declarat ca reprezentantii Ford Romania i-au transmis ca in jurul fabricii de la Craiova este necesara o „viziune" de dezvoltare pe urmatorii „trei-patru ani". „Ne-am intalnit cu cei de la Ford zilele trecute si ne-au prezentat o prima etapa a unui plan integrat de dezvoltare. La discutiile pe care le-am purtat si la ministere, si la Parlament ni s-a spus ca ar fi cazul sa avem o viziune pe urmatorii trei-patru ani de zile", a afirmat Prioteasa.
O astfel de dezvoltare pe termen lung presupune construirea unor drumuri noi, o delegatie a Ford Romania avand deja intalniri la Ministerul Transporturilor, potrivit declaratiilor presedintelui consiliului judetean Dolj.
„Atunci, trebuia sa gandim tot ce inseamna implicarea unor ministere, respectiv daca este vorba de infrastructura sa vorbim la Ministerul Transporturilor, si atunci o delegatie s-a deplasat atat la minister, cat si la Compania Nationala de Investitii. Zilele trecute a fost o intalnire si cu Compania Nationala de Autostrazi si s-a trasat un drum ipotetic care sa lege drumul national spre Bucuresti de drumul national spre Caracal", a spus Prioteasa.
Proiectul integrat de dezvoltare presupune si o componenta educationala, precum si construirea de spatii comerciale sau amenajarea unei zone rezidentiale in zona fabricii de la Craiova.
„S-a vorbit si de o abordare din punct de vedere educational, social. Sa stim cum se dezvolta zona din punct de vedere rezidential si unde in jurul firmei Ford, pentru ca acolo vor trebui sa fie construite scoli, vor trebui sa existe spatii comerciale. Toate aceste lucruri, dar si altele trebuie sa aiba girul Guvernului si prinse intr-un plan integrat", a mai spus Prioteasa.
In prezent Ford Europa detine 96,51% din Automobile Craiova, compania care controleaza uzina auto, dupa ce a achizitionat de la AVAS pachetul de 72,4%, cel de la SIF Oltenia de 22%, precum si pachetele detinute de alti actionari minoritari.
Ford intentioneaza sa imprumute 400 mil. euro de la BEI, pentru care a solicitat garantia statului roman.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO