Eveniment

Foştii directori ai Hidroelectrica ar putea fi buni de plată pentru daunele aduse companiei

Foştii directori ai Hidroelectrica ar putea fi buni de plată pentru daunele aduse companiei

Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, nu crede că ieşirea din insolvenţă a companiei este posibilă înainte de iunie 2013. Foto: Mediafax Foto

Autor: Carol Dan

04.10.2012, 00:03 1331

Administratorul judiciar al Hidro­electrica, firma Euro Insol, cere acţionarilor companiei de stat să aprobe iniţierea unor acţiuni în răspundere pentru daune împotriva ultimilor trei directori generali ai pro­ducătorului de electricitate, respectiv Traian Oprea, Mihai David şi Constantin Trihenea. Următoarea Adunarea Generală a Acţio­narilor Hidroelectrica este programată pentru 31 octombrie, potrivit convocatorului.
Producătorul de energie deţinut de Ministerul Economiei a intrat în insolvenţă în 20 iunie şi de atunci se află în administrarea judiciară a firmei Euro Insol. Compania este în insolvenţă din cauza vânzărilor de energie către "băieţii deştepţi", a managementului deficitar, secetei prelungite, dar şi a altor factori, conform unui raport al Euro Insol.
Producătorul de electricitate a pierdut 1,1 mld. euro în perioada 2006-2012 din vânzarea energiei prin contracte directe. Oprea a fost director general la Hidroelectrica în perioada 2003-2009, după care a fost înlocuit cu Mihai David, care a demisionat în decembrie 2010.
Atât Oprea, cât şi David au părăsit com­pania în urma unor declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu. Băsescu a spus despre Oprea că a prelungit contractele de vânzare directă a energiei. În privinţa lui David, şeful statului a afirmat că a fost susţinut de Sorin Ovidiu Vântu, prin Mircea Geoană, pentru a prelua conducerea companiei.
Trihenea a fost numit director al com­paniei în decembrie 2010 şi a demisionat în de­cembrie 2011, invocând motive personale. Hi­droelectrica este condusă în prezent de Ştefan Gheoreghe, fost director în CEZ România.
Guvernul a promis FMI că va publica prospectul de vânzare pe bursă a 10% din acţiunile Hidroelectrica în maximum trei luni după ce compania va ieşi din insolvenţă şi că oferta va fi lansată o lună mai târziu. Reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat că ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica în această toamnă, aşa cum unii "trâmbiţează triumfalist", nu este posibilă, un termen realist fiind luna iunie 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO