Eveniment

Fuziuni si achizitii de peste 1 mld. euro

01.04.2005, 00:00 12


Valoarea pietei de fuziuni si achizitii a crescut semnificativ in 2004, depasind cu 157% nivelul din 2003, dar, cu toate acestea, Romania continua sa se situeze in urma pietelor mai dezvoltate din Europa Centrala si de Est.


Potrivit studiului privind fuziunile si achizitiile in Europa Centrala si de Est pentru anul 2004 realizat de compania PricewaterhouseCoopers, cu o valoare a pietei de fuziuni si achizitii de 1,4 mld. dolari (1,1 mld. euro), Romania ocupa locul sase din cele nou tari analizate, dupa Rusia, Cehia, Polonia, Ungaria si Slovacia.


"Piata de fuziuni si achizitii a inregistrat o puternica dezvoltare pe masura ce tot mai multe companii locale si-au continuat consolidarea pe o piata din ce in ce mai competitiva, iar investitorii straini sunt din ce in ce mai atrasi de piata romaneasca datorita calificarii inalte a fortei de munca si costurilor reduse cu personalul", explica Emilian Radu, Partener Coordonator Servicii de Consultanta pentru Tranzactii Romania din cadrul PwC.


Analistii remarca faptul ca valoarea medie a unei tranzactii a crescut de la numai 8 mil. dolari in 2002 la 41 de mil. dolari (33 mil. euro) in 2004, ca urmare a cresterii capitalizarii companiilor.


Din cele 42 de tranzactii din sectorul privat care au fost facute publice anul trecut si care sunt luate in calcul la realizarea acestui studiu, 76% au fost realizate de investitori straini. In opinia analistilor PwC, acest lucru arata faptul ca firmele romanesti prefera parteneri strategici cu potential financiar superior firmelor locale, care ii pot ajuta sa faca fata competitiei din ce in ce mai mari a produselor vestice. In topul investitorilor conduce Austria - cu sapte tranzactii, fiind urmata de SUA cu cinci tranzactii si Germania cu patru.


Austria este lider si din punctul de vedere al valorii tranzactiilor, cu aproximativ 433 mil. dolari (349 mil. euro), cei mai mari investitori fiind Kronospan, Immofinanz, Meinl European Land si Lasselsberger. Locurile urmatoare sunt ocupate de Canada cu 300 mil. dolari (241. mil. euro) - datorita cresterii numarului de actiuni detinute de TIW in MobiFon) - si Ungaria cu 117 mil. dolari (94 mil. euro) - prin achizitiile facute de OTP Bank si MOL.


La fel ca si in 2003, cel mai activ sector din punctul de vedere al numarului de tranzactii incheiate a fost industria prelucratoare. O evolutie ascendenta s-a inregistrat insa in domeniul telecomunicatiilor. "Acest sector nu numai ca este unul dintre cele mai dinamice ale economiei, dar a si generat un numar mare de tranzactii datorita procesului de consolidare. Liberalizarea pietei de telecomunicatii din 2003 a condus la cresterea competitiei si in segmentul telefoniei fixe. Astfel companiile de telecomunicatii care au evoluat din companii de cablu TV si furnizori de internet isi consolideaza pozitia pe piata prin fuziuni si achizitii pentru a-si diversifica serviciile si a obtine o parte din piata telefoniei fixe", se arata in studiu.


"Este de asteptat ca fluxul de capital strain sa continue sa creasca prin fuziuni si achizitii, datorita faptului ca atat costurile scazute cu salariile, cat si riscul economic si politic scazut fac din tara noastra un loc perfect pentru mutarea unitatilor de productie a diferitelor companii din Uniunea Europeana, aici", a mai spus Emilian Radu.


Studiul PwC are o sectiune speciala dedicata privatizarilor in care se arata ca Romania a inregistrat - din cele 53 de privatizari facute publice - o suma record estimata la 2,9 mld. euro. O mare parte a acestei sume reprezinta investitii straine facute de doar patru investitori care s-au angajat sa plateasca in jur de 2,7 mld. dolari (circa 2 mld. euro) pentru cinci mari companii din sectorul de petrol, gaze si electricitate (Petrom, Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord).


Exceptand cele patru mari tranzactii, valoarea medie a unei tranzactii in sectorul public a fost de doar 4 mil. dolari (3,2 mil. euro). Aceasta valoare care reprezinta doar pretul platit pe actiuni nu indica insa adevarata valoare a tranzactiei care cuprinde in plus de multe ori si datoriile societatilor asumate de noii proprietari. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO