Eveniment

Galaţiul se pregăteşte de viitura de pe Dunăre. Codul roşu de inundaţii din Moldova este menţinut până astăzi

Digul de apărare, Galaţi

Traian Băsescu, preşedintele României: Trebuie să reţinem că este ultimul an când Guvernul se mai implică cu bani. Casele trebuie asigurate. Asta este.

05.07.2010, 23:44 144

Codul roşu de inundaţii pe Prut şi Siret a fost prelungit dinnou până astăzi după-amiază, după o săptămână neagră în care maimulte familii din nordul Moldovei au rămas pe drumuri, în vreme cesud-estul României se pregăteşte să fie lovit din plin de valul deinundaţii care a făcut deja ravagii.

Galaţi, unul dintre cele mai importante oraşe industriale, aflatpe malul estic al Dunării, este în pericol de a fi inundat, peste1.400 de pompieri şi jandarmi din mai multe judeţe, dar şivoluntari muncind la ridicarea unui dig de protecţie de 4,5kilometri care ar trebui să fie finalizat marţi.

Riscul revărsării Dunării este atât de mare - se anticipează căun sfert din oraş va fi inundat - încât guvernul pregăteşte măsuriradicale: o echipă de genişti va detona digul de la Cotu Pisicii încazul în care debitul viiturii va fi mai mare decât cel aşteptat.Conform avertizărilor hidrologice, vârful de viitură pe Dunăre vaajunge la Galaţi în 7 iulie, când se prognozează că nivelulfluviului va atinge 690 de centimetri şi un debit de 17.860 demetri cubi pe secundă. Dacă Dunărea se va revărsa, atunci cel puţin8.000 de gălăţeni ar trebui să fie evacuaţi, pierderile economicefiind estimate la 18,5 mil. euro pe zi numai prin închiderea vămii.În zona inundabilă îşi desfăşoară activitatea cei mai mari agenţieconomici din Galaţi care asigură aproximativ 12.000 de locuri demuncă.

Politicienii au continuat şi ieri să meargă în zonelesinistrate, preşedintele Traian Băsescu vizitând din nou Dorohoi,dar şi Dorneşti, localităţi din Suceava şi Botoşani grav afectatede inundaţii în ultimele zile.

Şeful statului a averizat că 2010 va fi ultimul an în careGuvernul va da bani pentru refacerea locuinţelor populaţiei, pentrucă românii va trebui să îşi facă de acum înainte asigurări pe case."Trebuie să reţinem că este ultimul an când Guvernul se mai implicăcu bani. Casele trebuie asigurate. Asta este", a spus preşedintele.Politicienii din principalele partide PSD şi PD-L au anunţat ierică vor face campanii în organizaţiile locale pentru strângerea deajutoare pentru sinistraţii care şi-au petrecut ultimele zile încorturi sau în şcoli. Centre de colectare a ajutoarelor au fostorganizate de primării în majoritatea sectoarelor din Bucureşti,dar şi în mai toate oraşele din ţară.

Guvernul va evalua pagubele produse de inundaţii şi va înaintadocumentaţia pentru accesarea Fondului de Solidaritate al UniuniiEuropene până cel târziu la 15 iulie. România poate lua 75 demilioane de euro din acest fond.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO