Eveniment

Gazprom si-a luat licenta de furnizare de energie electrica

Gazprom si-a luat licenta de furnizare de energie electrica

Alexandr Medvedev, membru al consiliului director al Gazprom, a semnat in iunie acordul cu Romgaz.

23.07.2009, 19:13 92

Gazprom Marketing and Trading, filala detinuta in proportie de 100% de rusii de la Gazprom si inregistrata la Londra, specializata pe tradingul cu energie, gaze, petrol si GPL, a obtinut pe data de 16 iulie licenta de furnizare de energie electrica pe piata locala din partea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

"Licenta a fost acordata in sedinta din 16 iulie si are o valabilitate de doi ani, pana in 16 iulie 2011. Licenta de furnizare de energie a fost emisa in numele companiei Gazprom Marketing and Trading", au declarat reprezentantii ANRE. Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor, compania a fost inregistrata pe data de 10 iunie.

Intrarea rusilor si pe partea comertului cu energie electrica vine in contextul in care Romania este deja dependenta in proportie de aproape o treime de gazul rusesc, Gazprom fiind deocamdata unicul furnizor extern de gaze al Romaniei.

Decizia Gazprom de a-si lua licenta de furnizare de energie electrica pentru piata din Romania vine in contextul in care anul acesta Romgaz si gigantul rus au semnat un acord de colaborare. Cele doua companii ar urma sa lucreze impreuna la dezvoltarea capacitatilor de inmagazinare din Romania, dar si la analiza oportunitatilor privind anumite investitii in unitati de producere a energiei electrice pe gaze. In acest context, pasul rusilor de a-si crea si o companie de furnizare a gazelor naturale pe piata locala pare un pas logic. Acordul de colaborare dintre Romgaz si Gazprom a fost semnat de catre Marcel Piteiu, directorul general al Romgaz, si de catre Alexandr Medvedev, membru al consiliului director al Gazprom, care este si presedintele consiliului director al Gazprom Marketing and Trading.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul ANRE, in prezent sunt licentiate 50 de companii pe segmentul furnizarii de energie electrica. Conform ultimului raport al Autoritatii, cei mai mari furnizori de energie electrica in primele trei luni ale anului au fost Complexul Energetic Craiova, cu o cota de piata de 13%, Electrica cu 8%, in timp ce Petprod si EHOL Distribution, ambele companii private de comert cu energie, detin cate 6% din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO