Eveniment

GEA sustine ca adoptarea cotei unice a stimulat consumul

23.09.2008, 19:56 22

Cota unica a sporit inegalitatea distributiei veniturilor si a stimulat consumul, un procent de 82% din castigurile din cota unica ducandu-se in consum, reiese dintr-un studiu realizat de Grupul de Economie Aplicata (GEA) pentru anul 2005.
"Cota unica a stimulat economia pe partea de cerere, nu de oferta. Trebuia sa fie o taxa pe consum, dar ea a stimulat consumul. Cota unica a fost mai degraba un obiectiv politic, nu o politica fiscala", a spus Liviu Voinea, directorul executiv al GEA si unul dintre autorii studiului.
Castigurile au fost distribuite foarte inegal, 10% dintre angajati obtinand 40% din castigurile din cota unica, potrivit lui Voinea. Castigul unui angajat a fost de 3,73% din salariul net, in termeni relativi, si numai 2% din angajati au castigat peste 10% din salariul lor net, mai spune Voinea.
In principiu, pe masura ce creste castigul din cota unica, creste si probabilitatea cumpararii de bunuri durabile, dar studiul arata ca in Romania doar 17% din salariati au cumparat astfel de bunuri.
Reprezentantii Finantelor au invocat de nenumarate ori cresterea incasarilor bugetare in urma introducerii cotei unice in 2005, punctand ca in iulie anul acesta veniturile au depasit recordul ultimilor 20 de ani.
Voinea sustine insa ca Finantele nu au realizat niciun studiu din care sa reiasa factorii care au determinat cresterea veniturilor bugetare. "Cresterea veniturilor bugetare nu poate fi atribuita numai cotei unice. Bugetul s-a sprijinit in ultimii trei ani pe consum,TVA aducand multi bani."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO