Eveniment

Gigantii europeni de armament fac presiuni pe Parlament sa schimbe decizia de achizitionare a F16

Gigantii europeni de armament fac presiuni pe Parlament sa schimbe decizia de achizitionare a F16
29.03.2010, 00:00 48

La mijloc nu sunt doar cele 1,3 mld. dolari (aproape 1 mld.euro), bani pe care Guvernul roman ii va pune deoparte pentru aachizitiona 24 de avioane americane de lupta la mana a doua, caresa inlocuiasca batranele MIG-uri - 21 rusesti care ies din uz.Acestei achizitii i se va adauga un viitor contract de cumparare aaltor 24 de avioane, de aceasta data noi. Adica un nou contractmilitar care ar putea sari de un miliard de euro, avand in vedereca pe piata un avion de vanatoare nou are un pret cuprins intre 50si 80 de milioane de euro.

Decizia de a achizitiona avioane americane pentru armata aeruluia fost luata saptamana trecuta de CSAT. Decizia a starnit protestulinitial al suedezilor de la SAAB (care produc avionul de vanatoareGripen), care au sustinut ca au oferit partii romane o variantafoarte avantajoasa care includea vanzarea de avioane noi "cucompensare" - suma obtinuta pe intregul contract urmand sa fieinvestita in Romania sau cu acesti bani sa fie cumparate marfuriromanesti.

Practic, companiile militare europene fac acum presiuni peParlament, avand in vedere ca Legislativul trebuie sa aprobedecizia luata, de principiu, de CSAT. In CSAT deciziile sunt luateprin consens, dar ultimul cuvant il are presedintele tarii.

ConsortiulEurofighter, din care fac parte grupul franco-german-spaniol EADS,compania britanica BAE Systems si Alenia/ Finmeccanica (Italia),si-au declarat dezamagirea fata de decizia Romaniei de a cumpara 24de avioane de vanatoare F-16.

Consortiul "regreta ca aceasta decizie a fost luata faraorganizarea unei licitatii internationale, asa cum prevedeprocedura standard in tarile UE".

Eurofighter a facut partii romane, in trecut, o oferta devanzare pentru avioanele sale Typhoon promitand sa deschida aici olinie de asamblare fie la Bacau, fie la Craiova care ar fi creat,in opinia lor, peste 5.000 de locuri de munca.

Compania, cu o cifra de afaceri de aproape 90 mld. euro anultrecut a cheltuit peste 50 mld. lire sterline pentru a produceavionul Eurofighter-Typhoon, proiect care a fost gandit in vremeaRazboiului Rece. Avionul este produs, asadar, in comun de MareaBritanie, Germania Italia si Spania si este de prespus ca vor fipresiuni politice foarte mari din partea acestor tari pentru caRomania sa-si schimbe decizia.

Nu intamplator sunt amintite rigorile organizarii unei licitatiiin aceasta privinta. Numai ca nici Eurofighter, nici SAAB nu au lavanzare avioane vechi - aici putand fi, eventual, gasit un refugiupentru partea romana - in vreme ce armata americana are in dotarepeste 1.000 de F16 si oricand se poate debarasa de 24 dintreele.

Si, mai spun cei de la Eurofighter: "Acest lucru priveaza tarade o ocazie in plus pentru consolidarea legaturilor cu industriaaerospatiala europeana, care apreciaza totusi ca Romania ar puteajuca un rol important in acest domeniu, asa cum a demonstrat-oinvestitia unuia dintre partenerii nostri la Brasov".

In urma cu o luna, Premium Aerotec, filiala germana a grupuluiEADS, a semnat un acord pentru construirea unei uzine de componenteaeronautice, valoarea investitiei initiale fiind de 45 de mil.euro.

In cursul saptamanii trecute, grupul suedez Saab si-a exprimat"surprinderea" sa vada ca avioanele de vanatoare Gripen au fosteliminate din cursa.

F16 (Fighting Falcon)

  • Avion de vanatoare, produs de General Dynamics/LockheedMartin
  • Intrat in uz: 1978
  • Numar avioane: in jur de 4.000 in intreaga lume (un sfert dinele in SUA)
  • Echipaj: 1
  • Lungime: 14,8 m
  • Viteza maxima: 2.500 km/h
  • Raza de actiune: 2.000 km
  • Armament cu care poate fi echipat: un tun de 20 mm; saserachete aer-sol; patru rachete antinavale; doua bombe cufragmentare
  • S-a remarcat in razboiul din Vietnam si este in dotarea multetari membre ale NATO

MIG 21(Mikoian-Gurevici)

  • Avion de vanatoare-interceptare
  • Intrat in uz: 1959
  • Numar de avioane: Peste 10.000 (au fost folosite de URSS sitarile europene foste comuniste, dar si de India sau China)
  • Echipaj: 1 (2 pentru Mig Lancer B)
  • Lungime: 14,5 m
  • Viteza maxima: 2.175 km/h
  • Raza de actiune: 1.500 km/h
  • Armamentul cu care poate fi echipat; un tun de 23 mm; racheteaer-aer si aer-sol; bombe clasice.
  • A fost folosit in razboiul din Vietnam impotriva americanilor,dar si in razboiul URSS-Afganistan si in razboiul impotrivaIsraelului dus de tarile arabe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO