Eveniment

Gigantul Honeywell va construi o fabrică de plăcuţe de frână lângă Ploieşti

Gigantul Honeywell va construi o fabrică de plăcuţe de frână lângă Ploieşti

România continuă să atragă investiţii în producţia de componente pentru industria auto

Autor: Marius Oncu

20.10.2011, 00:03 4592

Grupul industrial american Honeywell, unul dintre cei mai mari zece exportatori români, analizează construcţia unei fabrici de plăcuţe de frână lângă Ploieşti, iar producţia, care ar putea fi lansată până la sfârşitul anului următor, ar fi destinată autovehiculelor de pe piaţa europeană.

Fabrica de la Ploieşti ar fi prima unitate de producţie a Honeywell în Europa echipată complet cu linii de producţie folosind tehnologie de ultimă oră Hot Press, potrivit unui comunicat al Honeywell. Tehnologia Hot Press asigură o calitate mai bună, creşte eficienţa energetică şi timpul de livare, reducând costul pe ansamblu al producţiei.

"Noua fabrică din România ar permite Honeywell să opereze mai aproape de capacităţile de producţie din Europa de Est ale clienţilor grupului, concomitent cu investiţii în soluţiile considerate cele mai bune pentru producţia de plăcuţe de frână", a declarat Rainer Bostel, şef de divizie la Honeywell.

David Cote, preşedinte şi CEO al grupului american, a venit personal în România în luna martie a acestui an pentru a discuta cu autorităţile de la Bucureşti despre acordarea unui ajutor de stat pentru un proiect de investiţie de circa 100 de milioane de euro, care ar putea ajunge însă chiar la 200 mil. euro, potrivit unor surse din piaţă. La acea dată a apărut în prim-plan şi numele Danielei Pandrea, o româncă ce lucrează de 13 ani în grupul industrial american Honeywell.

Pandrea coordonează afacerile gigantului industrial în statele din Europa de Est, Rusia şi Comunitatea Statelor Independente. Honeywell are o fabrică în Bucureşti în cartierul Militari (în cadrul fostei fabrici Turbomecanica) unde produce turbosuflante pentru motoare diesel şi pentru motoare pe benzină şi care este şi cea mai mare fabrică de turbosuflante din lume. Fabrica din Bucureşti numără aproximativ 700 de angajaţi şi face parte din grupul Honeywell Transportation Systems. Honeywell mai are o fabrică în Lugoj, unde are aproape 600 de salariaţi, unde se produc detectoare de fum şi de foc, exportate în toată lumea.

Honeywell în România

  • Are peste 1.500 de angajaţi în România, iar la nivel global grupul are aproximativ 130.000 de salariaţi în 100 de ţări.

  • Printre clienţii români ai Honeywell se află rafinăria Petrobrazi a OMV Petrom, Parlamentul, Stadionul Naţional Arena, Biblioteca Naţională sau maternitatea Giuleşti.

  • Este prezentă pe piaţa locală prin două fabrici, una la Lugoj (Honeywell Life Saftey, care are 600 de angajaţi şi produce sisteme de detectoare de foc şi de fum) şi o fabrică în Bucureşti (Honeywell Turbo Technologies, care are 700 de angajaţi şi care produce turbosuflante pentru motoare diesel şi pentru motoare pe benzină).

  • În 2010 veniturile globale ale Honeywell au ajuns la 33,4 mld. dolari, iar cele generate de regiunea Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa au reprezentat 29% din veniturile totale (aproape 10 mld. dolari, respectiv 7,3 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO