Cei mai mari zece producători de grâu de panificaţie din Uniunea Europeană au în acest sezon o recoltă cumulată de 84,2 milioane de tone, în scădere cu 2,5% (2,2 milioane de tone), în timp ce producţia totală de grâu (furajer şi panificabil) a acestora creşte cu 3,7% (4,23 milioane de tone). Micşorarea cantităţii de grâu de panificaţie îi va pune în avantaj pe fermierii care au ţinut în silozuri marfa cu astfel de specificaţii pentru că în toamnă preţul grâului furajer urmează să fie tras în jos de cantitatea mare de porumb ce urmează a fi strânsă de pe câmp.
România are a doua cea mai mică pondere a grâului de panificaţie în totalul producţiei între primele zece ţări cu cele mai mari recolte de grâu ce poate fi folosit pentru producţia de pâine, biscuiţi, făină sau paste. Producţia locală de grâu de panificaţie este estimată la 3,9 mil. tone în acest sezon, în scădere cu 5% (200.000 de tone) faţă de sezonul 2013/2014, arată datele din piaţa europeană. Consumul este prognozat la 3,3 milioane de tone, în creştere cu 2,5% faţă de sezonul precedent.
„Cantitatea de grâu de panificaţie din piaţă este cu siguranţă mai mică, preţul va creşte în perspectiva lunilor de toamnă, dar nu există fundamente pentru creşteri substanţiale având în vedere că este marfă suficientă în piaţa internaţională, iar cantităţi pot fi aduse chiar şi din Ucraina“, spune Mihai Csabai, manager trading division al RodBun Grup, unul dintre primii 15 comercianţi de materii prime agricole de pe piaţa locală.