Eveniment

Grâul de panificaţie devine un adevărat „as din mânecă“ pentru producători

3,9 mil. tone este esti­ma­rea producţiei locale de grâu de panificaţie în acest se­zon, în scădere cu 5% faţă de se­zonul 2013/2014.

3,9 mil. tone este esti­ma­rea producţiei locale de grâu de panificaţie în acest se­zon, în scădere cu 5% faţă de se­zonul 2013/2014.

Autor: Gabriel Razi

04.08.2014, 17:07 532

Ploile au coborât calitatea în toată Europa, iar morarii se pregătesc să plătească în plus pentru marfă.

Cei mai mari zece producători de grâu de panificaţie din Uniunea Europeană au în acest sezon o recoltă cumulată de 84,2 milioane de tone, în scădere cu 2,5% (2,2 milioane de tone), în timp ce pr­o­ducţia totală de grâu (furajer şi panificabil) a acestora creşte cu 3,7% (4,23 mi­lioane de tone). Micşo­ra­rea can­tităţii de grâu de panificaţie îi va pune în avan­taj pe fermierii care au ţinut în silo­zuri marfa cu astfel de specificaţii pentru că în toamnă pre­ţul grâului furajer ur­mează să fie tras în jos de can­titatea mare de po­rumb ce urmează a fi strân­să de pe câmp.

România are a doua cea mai mică pon­dere a grâului de panificaţie în tota­lul producţiei între primele zece ţări cu cele mai mari recolte de grâu ce poate fi folosit pentru pro­duc­ţia de pâine, bis­cuiţi, făină sau paste. Pro­ducţia locală de grâu de panificaţie este esti­ma­tă la 3,9 mil. tone în acest se­zon, în scădere cu 5% (200.000 de tone) faţă de se­zonul 2013/2014, arată da­tele din piaţa euro­peană. Consu­mul este prog­nozat la 3,3 mi­lioa­ne de tone, în creş­tere cu 2,5% faţă de se­zonul precedent.

„Cantitatea de grâu de panificaţie din piaţă este cu siguranţă mai mică, pre­ţul va creşte în perspectiva lunilor de toam­nă, dar nu există fundamente pen­tru creşteri substanţiale având în ve­dere că este marfă suficientă în piaţa inter­na­ţio­nală, iar cantităţi pot fi aduse chiar şi din Ucraina“, spune Mihai Csa­bai, ma­na­ger trading division al RodBun Grup, unul dintre primii 15 comercianţi de ma­terii prime agricole de pe piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO