Eveniment

Greva continua la Dacia. Instanta se pronunta astazi

26.03.2008, 17:17 21

Angajatii de la Dacia Pitesti au intrat ieri in cea de-a doua zi de greva generala, sindicalistii afirmand ca oferta de majorare salariala inaintata cu o zi in urma de administratia uzinei nu aduce nimic nou fata de cea de saptamana trecuta.
Reprezentantii administratiei uzinei Dacia Renault din Pitesti si cei ai sindicatului s-au intalnit si ieri, discutiile durand doua ore, insa liderii sindicali afirma ca nu a fost vorba, practic, despre negocieri, ci a fost fixat programul de intalniri intre cele doua parti pe parcursul grevei.
"Patronatul nu a venit practic cu o alta oferta, ci ne-am intalnit ca sa fixam un program de negocieri pe timpul grevei generale. I-am intrebat daca au o alta propunere si au spus ca nu au. Nu am discutat nimic pe fond salarial si niciuna dintre cele 13 revendicari.
In rest, asteptam decizia de maine (miercuri - n.r.) a instantei si avem o mare incredere in judecatori. Practic, contestatia pleaca de la o informatie incorecta a administratiei. Noi avem semnaturi de la 80 la suta dintre angajati, care isi exprima astfel vointa pentru a participa la greva generala pe timp nelimitat", a declarat Marin Anghel, viceliderul Sindicatului Dacia Renault.
Potrivit directorului de comunicare al SC Automobile SA Dacia Pitesti, Liviu Ion, administratia ramane deschisa pentru un dialog cu sindicatul si are disponibilitate pentru rezolvarea revendicarilor.
"Suntem pregatiti pentru o greva pe un termen care depinde numai de raspunsurile administratiei. Noua oferta pe care patronatul v-a prezentat-o ieri (luni - n.r.) este de fapt oferta veche pe care ei ne-au aratat-o la sfarsitul saptamanii trecute si care ne-a determinat sa intram in greva. Suntem pregatiti pentru orice discutie realista", a declarat ieri Nicolae Pavelescu, liderul sindicatului Dacia Renault.
Angajatii uzinei Dacia Renault din Pitesti au intrat in greva generala pe termen nelimitat luni dimineata, incepand cu ora 7.00, dupa ce au esuat negocierile purtate de sindicat cu patronatul fabricii privind majorarile salariale.
Administratia Dacia Renault Pitesti a contestat in instanta legalitatea grevei generale, depunand in acest sens o plangere la Tribunalul Agres. Administratia reclama, in primul rand, faptul ca sindicatul nu a parcurs toate cele patru capitole de negociere inainte de declansarea grevei generale.
Administratia Dacia Pitesti a oferit o crestere de 12% a salariului mediu brut, iar pentru angajatii cu salariul minim o majorare de 18,5%.
Oficialii Dacia spun ca administratia nu poate acorda o majorare salariala de 550 de lei, asa cum au cerut sindicalistii, si ca, adunand toate cererile salariale solicitate de sindicat,
s-ar ajunge la o crestere de peste 70%, lucru care nu poate fi luat in calcul, in conditiile in care societatea are de recuperat pierderi de 61 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO