Eveniment

Gripa AH1N1 a imbolnavit peste 1.000 de romani. Situatia este mai grava in alte tari

Gripa AH1N1 a imbolnavit peste 1.000 de romani. Situatia este mai grava in alte tari

Tot mai multi romani isi iau masuri de protectie

11.11.2009, 00:00 21

Numarul de imbolnaviri de gripa AH1N1 a depasit pragulpsihologic de 1.000 de cazuri in Romania, pana ieri la ora 08:00fiind anuntate 94 de noi cazuri, potrivit datelor MinisteruluiSanatatii. Gripa nu a produs victime in Romania, in conditiile incare in alte state situatia este mult mai grava.

La nivelul Europei peste 400 de oameni au murit dupa ce au fostinfectati cu acest virus, potrivit datelor Centrului Europeanpentru Controlul si Prevenirea Bolilor, citate de Mediafax. Celemai multe decese au fost in Marea Britanie (155) si Franta (57). Osituatie deosebita este si in Bulgaria, unde numarul cazurilor deimbolnavire a sarit de 150.000, iar numarul deceselor se apropie de10.

Campania de vaccinare este programata sa inceapa luna aceasta,vaccinul pentru adulti fiind produs la Institutul Cantacuzino, intimp ce dozele pentru copii vor fi importate de la GlaxoSmithKline(GSK). Ion Bazac, fostul ministru al sanatatii, a spus ca"Ministerul Sanatatii ar trebui sa reanalizeze achizitiavaccinului, in conditiile in care premierul polonez a refuzat caguvernul sa isi asume prin contract responsabilitatea pentruefectele adverse ale vaccinului".

Ulterior Ministerul Sanatatii a precizat ca vaccinul are toateaprobarile Agentiei Europene a Medicamentului si ca guvernulpolonez a refuzat termenii contractului, nu calitatea vaccinului.Ciprian Marcu, director public health & corporate affairs alGSK, a spus ca producatorul isi asuma raspunderea potrivitspecificatiilor din prospect si ca producatorul a primit cereri dela 40 de state.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels