Eveniment

Gripa aviara va da o lovitura puternica turismului

20.10.2005, 21:01 17

Dupa o vara grea, turismul romanesc primeste inca o lovitura: gripa aviara ar putea stirbi din profitul celor ce opereaza pachete de revelion.

Cu o puternica mediatizare la nivel international, gripa aviara ar putea avea un impact nu numai asupra romanilor, care se pare ca si-ar putea indrepta atentia spre destinatii externe, dar si in randul strainilor care, in mod traditional, alegeau Romania pentru aceasta perioada a anului.

"Este posibil ca omul sa vrea sa stea acasa, unde se simte in siguranta, decat sa mearga sa manance in noaptea de revelion produse despre care nu stie de unde provin", a declarat Lucia Morariu, director al Eximtur si presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Totodata, si preturile pentru pachetele externe ar putea constitui un imbold pentru ca o mare parte dintre romani sa prefere strainatatea anul acesta. Diferenta intre revelionul din Romania si cel dintr-o capitala europeana consta insa in faptul ca, in strainatate, la ora zero distractia inceteaza si se iese in strada. In Romania, pe de alta parte, masa din noaptea festiva este mult mai consistenta, iar petrecerea dureaza pana dimineata. Pe destinatii externe, se cauta locatii calde, precum Egipt, Dubai, Tenerife, Nisa, Tunisia, Malta, dar si zone propice pentru schiat, precum Austria, Slovacia, Slovenia, Italia. Anul acesta se evita Asia de Sud-Est, dupa criza cauzata de tsunami, la sfarsitul lui 2004.

"Pe intern, este clar ca Delta si Litoralul vor fi ocolite, dar cele doua destinatii nu erau, oricum, mult solicitate iarna", a continuat Morariu. Ea spune ca, din fericire, sezonul a fost bun anul acesta pentru Delta Dunarii, lucru care va amortiza eventualele pierderi cauzate de prezenta gripei aviare.

"Estimam ca turistii straini vor solicita acum in special nordul tarii (Maramures si Bucovina), datorita distantei fata de zona afectata de gripa aviara", a mai declarat Morariu.

Tot in Romania se cauta statiunile montane de pe Valea Prahovei (foarte populare intre turistii turci), dar si zonele montane din vest, Semenic si Paltinis (cautate de unguri).



Teste negative de gripa aviara

Testele pentru depistarea gripei aviare au fost realizate pentru o serie de judete, inclusiv pentru Bucuresti, insa rezultatele au fost negative, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. "Nu avem alte rezultate pozitive in acest moment", a precizat Flutur. In Bucuresti a fost gasit un porumbel mort in zona Arcului de Triumf, iar in seara zilei de marti au fost descoperite mai multe lebede moarte in zona lacurilor Popina, in apropiere de granita cu Ucraina, Obretinu Mic, si cateva rate la Caraorman. In acelasi timp, ministrul a precizat ca au fost luate probe si de la pasari din judetele Alba-Iulia, Arges, Bihor, Botosani, Dambovita, rezultatele testelor fiind negative.



Vaccin ungar pentru pasari

Un prototip de vaccin impotriva gripei aviare, pregatit la Budapesta pentru combaterea unei epidemii umane, este deja eficient in cazul pasarilor, au anuntat ieri Serviciile veterinare ungare (ANTSZ), citate de AFP. "Eficacitatea prototipului de vaccin (impotriva radacinii asiatice a virusului H5N1) este dovedita la pasari si este deci posibil sa fie folosit pentru vaccinarea lor", a afirmat presedintele ANTSZ, Laszlo Bujdoso, intr-un comunicat citat de agentia de presa ungara MTI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels