Eveniment

Guvernatorul BNR indeamna la prudenta: Imprumuta-te la jumatate din ce poti sa dai inapoi cu usurinta!

Guvernatorul BNR indeamna la prudenta: Imprumuta-te la jumatate din ce poti sa dai inapoi cu usurinta!
23.02.2010, 23:12 48

Prima regula a prudentei de la inceputurile sistemului bancar,care spunea "Imprumuta-te la jumatate din ceea ce poti sa daiinapoi cu usurinta!" este valabila si astazi si presupune un gradde indatorare la circa 30% din venituri, potrivit guvernatoruluiBNR Mugur Isarescu.

Din 2007, BNR a permis bancilor sa urce cu gradul de indatorarela 60-70% din veniturile lunare ale clientilor dupa ce in aniiprecedenti incercase sa impuna plafoane de 30-40%.

Isarescu a tinut ieri un discurs in cadrul celei de-a 18-aeditii a Simpozionului anual de istorie si civilizatie bancara"Cristian Popisteanu" cu tema "Bancnotele si monedele BanciiNationale a Romaniei, 130 de istorie".

In Romania, comparativ cu tarile europene, serviciul datorieiocupa una dintre cele mai mari ponderi in total venituri avand invedere ca media la nivelul zonei euro este la jumatate, adica 11%.Potrivit datelor BNR, valoarea ratelor lunare la banci aleromanilor a ajuns sa reprezinte 22,4% din venitul disponibil alpopulatiei in septembrie anul trecut, fata de circa 5% la sfarsitullui 2004.

Creditarea mediului privat s-a contractat in 2009, dupa cresterianuale de doua cifre timp de aproape un deceniu, atat din cauzalipsei cererii, cat si a reticentei bancilor de a acorda finantariodata cu deteriorarea accelerata a portofoliilor de credite.Creditul privat in lei a scazut cu 9% in termeni reali in 2009.

Seful ING: Bugetarii sa se gandeasca bine inainte sa iacredit

Si directorul general al ING Bank Misu Negritoiu a recomandatprudenta in contractarea de imprumuturi, in special bugetarilor,chiar daca gradul de indatorare este mai mic decat in altetari.

"Cultural vorbind, guvernatorul are dreptate, pentru ca oriceroman se gandeste sa nu se imprumute peste masura. As indemna si eula masura si prudenta. Ca intotdeauna, ade varul este undeva lamijloc", spune Negritoiu.

Intrebat daca banca va trata cu mai multa prudenta angajatii dinsectorul public avand in vedere planurile de disponibilizarivehiculate, Negritoiu a raspuns ca "bugetarii ar trebui sa segandeasca de doua ori inainte sa ia un credit".

Reluarea rapida a creditarii persoanelor fizice in 2010 estelimitata, avand in vedere tendinta de ajustare a veniturilor sigradul ridicat de indatorare.

Isarescu, despre inceputurile BNR si aleleului

  • BNR s-a infiintat pe parcursul anului 1880; intrarea infunctiune a fost un proces destul de complicat; este a 16-a bancacentrala din lume.
  • La inceput banca centrala lucra si cu publicul, nu prea existaubanci comerciale.
  • Avem toate motivele sa spunem ca Eugeniu Carada este fondatorulBNR pentru ca a stat aici 30 de ani si a facut efectiv toateelementele care au definit BNR. I se spunea "Stapanul" inbanca.
  • Primul guvernator al BNR a fost Ion Campineanu.
  • Supravegherea se facea "vizual". Dl Cinteza (actualul directoral Supravegherii din BNR - n. red.) nu putea sa solicite tot felulde date de la banci. Nu existau calculatoare.
  • Zvonurile erau dominante; tot timpul cei de la BNR se interesauce se spunea despre o banca, despre un negustor.
  • Cand pe Calea Victoriei s-a deschis un magazin cu preturi fixe,bucurestenii erau socati ca nu mai negociau preturile ca peLipscani timp de sute de ani.
  • In anii '90 am plecat intr-o "misiune secreta" prin Europa sagasim un producator de hartie cu filigran pentru noilebancnote.
  • Romania e o tara ortodoxa cu limba latina, cu rege neamt, cuinstitutii de formatiune franceza si cu moneda "olandeza" (insecolul al XVII-lea se foloseau ca moneda taleri olandezi(löwenthaler), care aveau imprimat pe ei un leu. Leul a devenitunitatea monetara in 1867).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO