Eveniment

Guvernul a pus deoparte 500 mil. euro pentru cadastru în zona rurală, iar pentru urban angajează o firmă privată

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Mediafax

10.07.2013, 20:44 233

Guvernul va angaja prin licitaţie o firmă care să realizeze cadastrul în zona urbană în parteneriat cu statul, în vre­me ce pentru realizarea cadastrului în zona rurală Guvernul estimează că va cheltui 500 mil. euro între 2014 şi 2020.

Premierul susţine că ideea angajării unei companii private pentru reali­zarea ca­dastrului nu-i aparţine, ci este a fostei gu­vernări a PDL, în vremea în care mi­nistrul al dezvoltării era Elena Udrea.

„E un lucru bun ce a vrut să facă doamna Udrea, îl facem noi acum, nu au fost ei în stare să îl facă, şi anume: în zona rurală, unde oamenii nu au bani să îşi facă cadastru, am pus, în pro­gramul 2014-2020, 500 mil. euro pentru ca să cadastrăm practic tot teritoriul rural, iar în zona urbană, acolo unde sunt alte venituri - şi în general e vorba de firme, de investiţii imobiliare - într-un parte­neriat, nu se privatizează, ci vine o firmă privată, prin licitaţie publică face cadastru acolo unde nu s-a făcut, şi din taxa pe care o încasează statul o parte plăteşte datoria la firma respectivă“, a spus Ponta la RTV.

Ieri Guvernul a publicat şi actul normativ care arată că decizia de înche­iere a unui contract cu o companie privată pentru realizarea cadastrului nu aparţine actualului guvern.

În 2011 Agenţia Na­ţionale de Cadastru şi Publicitate Imo­bi­liară (ANCPI) a trecut din subordinea Minis­terului Admi­nistraţiei şi In­ternelor în cea a Ministerului Dezvol­tării Regionale, condus de Elena Udrea, de­cizie luată în Consiliul Su­prem de Apărare a Ţării. La vremea respectivă, această mu­­tare a ridicat semne în întrebare pen­tru că ANCPI deţine date inte­re­sante pentru in­vestitorii imo­biliari despre proprietari şi regimul pro­prie­tăţii.

Lipsa cadastrului a fost şi este una dintre cele mai mari probleme ale României când vine vorba despre regimul proprietăţii şi îi încurcă foarte mult şi pe investitori.

În ultima şedinţă de guvern, Departa­mentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de Dan Şova (PSD), a fost desemnat să se ocupe de acest proiect.

Departamentul ministrului Şova a fost desemnat ca unitate de achiziţii centralizată pentru produsele, ser­viciile şi lucrările aferente proiectului privind sistemul informatic integrat de cadastru şi publicitate imobiliară pentru mediul urban.  Departamentul va achiziţiona, în numele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), serviciile de consultanţă pentru întocmirea documentaţiei tehnico-economice şi a studiului de fundamentare, precum şi pentru derularea procedurii de atribuire a contractului.

Finanţarea realizării proiectului este efec­tuată exclusiv de către ofertantul desemnat câştigător al procedurii de atribuire, iar recu­perarea investiţiei se realizează exclusiv pe baza veniturilor colectate, potrivit clauzelor contractuale şi prevederilor legale incidente, de la utilizatorii serviciilor publice în cauză.

Decizia a fost motivată prin faptul că ANCPI se află în imposibilitatea financiară de a asigura resursele pentru finalizarea proiectului în conformitate cu obligaţiile contractuale asumate în acordul cu Banca Mondială, astfel încât „proiectul este în pericol de a nu putea fi încheiat cu succes, cu toate consecinţele negative în plan instituţional şi operaţional ce derivă din acest fapt“.

Sistemul ar urma să asigure actualizarea hărţilor digitale de cadastru la nivelul ţării, cărţi funciare digitale organizate pe baza numerelor cadastrale, în care toate proprietăţile sunt descrise în detaliu, accesul public pentru obţinerea de extrase de cadastru şi carte funciară.

În ianuarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale a anunţat că firmele private vor putea participa la realizarea cadastrului general al României prin parteneriat public-privat,în baza unui memorandum aprobat atunci de Guvern.

Memorandumul pentru aprobarea proiectului de parteneriat public-privat viza înregistrarea sistematică a imobilelor situate pe teritoriul României, autorităţile căutând investitori privaţi care să asigure resursele financiare necesare pentru realizarea cadastrului.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat în acea perioadă, de mai multe ori, că grupul Samsung este interesat să realizeze cadastrul general al României, în parteneriat public-privat.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO