Eveniment

Guvernul a ramas cu bani necheltuiti si dupa noua luni

Guvernul a ramas cu bani necheltuiti si dupa noua luni

Click pentru imaginea intreaga

31.10.2007, 19:37 24

Bugetul public a inregistrat un surplus de 220 mil. euro (0,19% din PIB) dupa primele noua luni ale acestui an, conform datelor publicate ieri de Ministerul Economiei si Finantelor. Veniturile totale din primele noua luni au crescut cu 20% (in lei), pana la aproape 28 de miliarde de euro, iar cheltuielile totale au crescut cu 29% (in lei), pana la 27,7 miliarde de euro.
Astfel, Guvernul inca a ramas cu bani necheltuiti dupa primele noua luni, ramanand sa se indrepte catre tinta de deficit bugetar in ultimul trimestru al acestui an. Pentru intregul an, bugetul general consolidat are programat un deficit bugetar de 2,7% din PIB (aproape 3,2 miliarde de euro). Cu alte cuvinte, Guvernul trebuie sa cheltuiasca suplimentar aproape 3,5 miliarde de euro in ultimul trimestru, peste nivelul incasarilor, pentru a realiza aceasta tinta.
De asemenea, datele privind bugetul pe primele noua luni si evolutiile fata de aceeasi perioada din 2006 constituie o prima informatie pentru a judeca sustenabilitatea planurilor bugetare pe 2008.
De exemplu, proiectul de buget pe 2008 prevede o crestere cu 21% a veniturilor, in timp ce in primele noua luni ale acestui an colectarile bugetare au crescut cu 20%. Singurele categorii de venituri unde Guvernul asteapta cresteri mai ridicate anul viitor sunt contributiile sociale (CAS, care vor scadea cu sase procente in timpul anului si pentru care baza de impozitare creste) si TVA. In rest, toate tipurile de incasari sunt programate sa creasca mai lent anul viitor fata de performantele din primele noua luni ale acestui an.
Pe partea de cheltuieli, cea mai puternica acceleratie o vor avea in anul electoral 2008 cele de asistenta si protectie sociala, care vor creste cu 31%, fata de 19% in primele noua luni ale acestui an. Cheltuielile cu dobanzile vor creste de asemenea mai rapid anul viitor, in timp ce restul cheltuielilor vor evolua mai lent. Per total, cheltuielile bugetare sunt programate sa creasca cu 21% anul viitor, fata de 29% in primele noua luni ale acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO