Eveniment

Guvernul a rămas putere legislativă şi sub premierul Ponta: 60% din legi, de aprobare a unor ordonanţe guvernamentale

Victor Ponta, premierul României. Mediafax Foto

Victor Ponta, premierul României. Mediafax Foto

Autor: Mediafax

15.07.2013, 21:38 116

Mai mult de jumătate din actele aprobate de cele două Camere ale Parlamentului în prima sesiune a legislaturii 2012 - 2016 reprezintă ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, arată o analiza realizată de politicieni.mediafax.ro.

Astfel, ca şi în guvernările precedente, tot guvernul este cel care legiferează, deşi misiunea sa este de a administra pe baza legilor create de Parlament. Democraţia presupune trei puteri - legislativă, executivă şi judecătorească - pentru a avea un echilibru.

 

Doar 11% din legi, propuneri ale parlamentarilor

Din informaţiile de pe site-ul Senatului rezultă că 60% din cele 205 acte normative aprobate de Senat în prima sesiune a actualei legislaturi sunt legi de aprobare a unor ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă, doar 11% din actele aprobate fiind propuneri legislative ale parla­men­tarilor.

La Camera Deputaţilor, din cele 220 de proiecte devenite legi în 2013, 142 (63%) se referă la aprobarea unor ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă ale Guvernului. Din aceleaşi date publice rezultă că, deşi 60% din actele aprobate de Parlament anul acesta au fost emise de Guvern, această instituţie a iniţiat doar un sfert din proiectele înregistrate în aceeaşi perioadă la cele două Camere parlamentare.

În sesiunea care s-a încheiat în 26 iunie, Senatul a înregistrat 411 proiecte de lege şi propuneri legislative, din care circa un sfert (107) reprezintă ordonanţe de urgenţă şi proiecte de lege iniţiate de Guvern. Alte 304 proiecte şi propuneri au venit din partea parlamentarilor, în principal de la deputaţi (168), restul fiind propuse de senatori (48) sau fiind comune, respectiv sprijinite de membri ai ambelor camere parlamentare (88).

În aceeaşi perioadă, Senatul a adoptat 205 dintre proiectele şi ini­ţiativele primite, jumă­ta­te dintre acestea - 123 - fiind ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă, 58 - proiecte de lege iniţiate de Guvern şi doar 24 propuneri legislative ale parlamentarilor. Conform aceloraşi surse, 50 dintre ordonanţele aprobate de Senat au fost înregistrate în actuala sesiune, altele 12 depuse anul acesta fiind în lucru la comisii ori în plen.

Senatul are acum în lucru 284 de acte normative, din care jumătate (146) au fost doar înregistrate şi nu au fost repartizate comisiilor, în timp ce altele 95 se află la comisii, 38 au fost trecute pe ordinea de zi, iar cinci urmează a fi re­examinate. În acelaşi interval, la Camera Deputaţilor au fost înregistrate 243 de iniţiative privind acte normative, din care un sfert au fost ordonanţe (10) sau ordonanţe de urgenţă (47).

 

Mai sunt „în lucru“ 356 de proiecte de legi

Din cele 220 de acte normative aprobate de Camera Deputaţilor şi devenite legi în 2013, în jur de 140 se referă la aprobarea unor ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă ale Guvernului.

Camera Deputaţilor mai are în lucru, în acest moment, 356 de iniţiative şi proiecte de acte normative depuse în 2013 sau în anii anteriori, din care 276 sunt la comisii, 46 au fost ori sunt pe cale să fie incluse în ordinea de zi, 22 sunt la reexaminare ori mediere, iar 12 sunt în control al constitu­ţionalităţii.

Conform datelor publice, în legislatura anterioară, în perioada februarie – decembrie 2012, Senatul a înregistrat 444 de iniţiative şi proiecte de acte normative, din care 125 au fost ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă.

În aceeaşi perioadă, la Camera Deputaţilor, au fost înregistrate 474 de iniţiative şi proiecte de acte normative, din care 119 au fost ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă.

În prima sesiune din această legislatură, pentru adoptarea actelor normative înregistrate, Senatul s-a reunit în plen în 37 de şedinţe, Camera Deputaţilor în 48 de şedinţe, iar numărul şedinţelor comune pe care cele două Camere ale Parlamentului le-au avut este de 12. În şedinţele în plen, senatorii au lansat 1.792 de declaraţii politice, interpelări şi întrebări, în timp ce numărul declaraţiilor politie, întrebărilor şi interpelărilor venite de la deputaţi se ridică la 1.977.

 

Platforma Mediafax Politicieni - www.mediafax.politicieni.ro - este cea mai complexă platformă politică din România, cu date despre peste 8.500 de oameni politici români aleşi sau numiţi în funcţii publice. Pe lângă descrierea sistemului politic din România şi profilurile detaliate ale politicienilor, utilizatorii pot găsi date de contact ale instituţiilor publice, informaţii despre partide, statistici cu cei mai populari oameni politici sau evidenţa politicienilor migraţi de la un partid la altul. De asemenea, cetăţenii îşi pot exprima opinia referitoare la evenimentele de pe scena politică, participând la sondajele de pe site.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO