Eveniment

Guvernul amana cea mai mare parte a reducerii CAS pentru decembrie 2008

Guvernul amana cea mai mare parte a reducerii CAS pentru decembrie 2008
10.10.2007, 19:14 15

Contributiile sociale (CAS) vor fi reduse anul viitor cu sase puncte procentuale in trei etape, dintre care cea mai importanta are loc in decembrie, conform proiectului de buget pe 2008.
Angajatorii vor beneficia de cea mai mare parte a reducerii CAS de la anul, partea lor scazand cu 4,5 puncte procentuale, fata de reducerea de 1,5 puncte care va fi operata la contributiile platite de angajati. Contributiile de sanatate vor scadea cel mai mult (1,8 procente), fiind urmate de contributiile de somaj (1,5 procente), cele de pensii (1,5 procente) si de accidente de munca (0,7 procente).
Informatiile privind calendarul de reducere a CAS sunt cuprinse in proiectul de buget pe 2008, furnizat de Ministerul Economiei si Finantelor. Proiectul va fi aprobat astazi in sedinta de guvern, dupa care va fi trimis spre dezbateri Parlamentului, in chiar ultima zi permisa de lege (10 octombrie).
Conform acestui calendar, Guvernul amana cea mai importanta etapa de reducere a CAS pentru luna decembrie, atunci cand sunt programate sa se reduca CAS la pensii, somaj si sanatate. Aplicarea acestei ultime etape este pusa sub semnul intrebarii, din moment ce alegerile parlamentare si implicit venirea unui nou guvern ar putea avea loc inainte de decembrie 2008.
Amanarea reducerii CAS la pensii pentru luna decembrie este explicata de presiunile pe care bugetul asigurarilor sociale de stat le va suporta anul viitor. La 1 ianuarie intra in vigoare majorarea cu 43% a pensiilor. Apoi, in lunile martie-aprilie, veniturile acestui buget vor scadea din cauza inceperii virarii a doua procente din aceste contributii catre fondurile private de pensii pentru cel putin 3 milioane de salariati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO