Eveniment

Guvernul aproba suspendarea taxei auto pentru anul viitor si planul anticriza

19.11.2008, 20:48 25

Guvernul a aprobat ieri suspendarea taxei de poluare auto perceputa la achizitionarea de masini noi Euro 4 pentru o perioada de un an, de la 1 decembrie 2008 pana la 31 decembrie 2009, ideea fiind sustinuta si de presedintele Traian Basescu, care considera ca eliminarea taxei auto pe mai mult de sase luni nu este masura "rea sau buna", ci "necesara". Suspendarea taxei inseamna o ieftinire a masinilor cu de la 200 la 500 de euro.

Decizia vine dupa ce luni premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca Guvernul va suspenda pe o perioada de 3-6 luni taxa de poluare auto perceputa la achizitia de vehicule noi, pentru a limita importurile de masini vechi. Tariceanu s-a intalnit, ieri dimineata, pentru 45 de minute, la Palatul Cotroceni, cu presedintele Basescu, unde au discutat despre solutiile pentru scutirea de la plata taxei de poluare auto in cazul masinilor noi, in conditiile crizei economice mondiale.
"Nu se pune problema protejarii industriei. Problema fundamentala este aceea a protejarii locurilor de munca. Consider ca este obligatia Guvernului sa protejeze locurile de munca", a spus Tariceanu.
Ulterior, presedintele a declarat ca, in opinia sa, eliminarea taxei auto se va face pe mai mult de sase luni, apreciind ca masura "nu este rea sau buna", ci "necesara".
"In cadrul intalnirii, cei doi oficiali au impartasit aceeasi preocupare referitoare la faptul ca importul de masini second-hand a afectat vanzarile masinilor autohtone", potrivit unui comunicat al Guvernului. Toate automobilele comercializate in prezent in Romania corespund normelor de emisii Euro 4, iar unele modele ale VW si Audi sunt echipate cu propulsoare Euro 5, care sunt scutite de taxa de poluare auto.
Executivul va trimite Comisiei Europene o notificare in care aceasta masura va fi explicata in primul rand prin necesitatea pastrarii locurilor de munca. In opinia CE statele membre pot adopta orice decizie privind taxele auto, atat timp cat nu discrimineaza. Statele membre ale UE sunt libere sa adopte orice decizie in privinta taxelor auto, atat timp cat acestea nu sunt discriminatorii, a declarat, miercuri, Maria Assimakopoulou, purtator de cuvant al comisarului UE pentru taxe si uniune vamala, Laszlo Kovacs.
Intrebata in legatura cu decizia autoritatilor romane de a suspenda taxa de poluare, Maria Assimakopolou a spus: "CE nu comenteaza daca este vorba despre proiecte legislative, sau in curs de adoptare, sau care nu sunt inca aplicabile".
Suspendarea taxei de poluare auto face parte dintr-un plan guvernamental pentru sprijinirea economiei gandit pe parcursul a patru ani, in valoare totala de zece miliarde de euro, prezentat de seful Executivului in urma cu o saptamana. Planul prevede o serie de facilitati fiscale, precum reducerea contributiilor de asigurari sociale cu zece puncte procentuale, acordarea unui "bonus fiscal" de 5% din valoarea impozitului pentru plata la timp, neimpozitarea dividendelor investite in noi firme, achitarea a cate o mie de euro firmelor care vor angaja persoane intrate in somaj de mai mult de trei luni pentru fiecare post astfel creat.
Facilitatile incluse in acest plan vor fi introduse prin modificarea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala, avand ca principal scop prevenirea disponibilizarilor de personal si in general reducerea vulnerabilitatii economiei romanesti fata de riscurile generate de criza financiara si economica internationala.
"Nu vom intarzia adoptarea masurilor pentru punerea in practica a planului de crestere economica si locuri munca. Semnalele care vin din diferite zone nu sunt imbucuratoare, exista riscul de trimitere in somaj, de disponibilizari pe care vrem sa le prevenim", a spus Tariceanu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO