Eveniment

Guvernul ar trebui să găsească mai mulţi ofertanţi pentru privatizări, atât români, cât şi străini

Martin Harris: Sub nicio formă nu cred că ceea ce am văzut a fost un proces perfect şi ar fi bine să vedem mai mulţi actori, mai multe companii implicate, mai mulţi investitori internaţionali care să intre în companiile româneşti.

Martin Harris: Sub nicio formă nu cred că ceea ce am văzut a fost un proces perfect şi ar fi bine să vedem mai mulţi actori, mai multe companii implicate, mai mulţi investitori internaţionali care să intre în companiile româneşti.

Autor: Gândul, Iulian Anghel

23.06.2013, 21:32 154

Ambasadorul britanic în România Martin Harris transmite Guvernului că ar trebui să găsească mai mulţi ofertanţi pentru privatizări, atât români, cât şi străini.

Pe de altă parte, Marea Britanie a naţionalizat în criză cele două mari bănci britanice Royal Bank of Scotland şi Lloyds în faţa ameninţării cu posibilitatea de a fi preluate de investitori din alte ţări precum China. Într-un interviu acordat ziarului gândul.info, Martin Harris a comentat că ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni în procesele de privatizare a unor companii de stat precum Oltchim şi CFR Marfă nu a fost „sub nicio formă perfect“ şi că este de responsabilitatea Executivului de a prezenta ofertele pentru cumpărarea acestor companii atât investitorilor din România, dar mai ales celor din afara ţării, care să aducă o orientare comercială în aceste instituţii.

„Sub nicio formă nu cred că ceea ce am văzut a fost un proces perfect şi ar fi bine să vedem mai mulţi actori, mai multe companii implicate, mai mulţi investitori internaţionali care să intre în companiile româneşti.“

Dacă unele astfel de companii sunt acum găuri negre pentru banul public, ele trebuie să devină pe termen lung un motor pentru stimularea creşterii economice, argumentează ambasadorul. Dar pentru asta, în cursa pentru privatizările companiilor de stat trebuie să existe mai „mulţi ofertanţi, mai mult interes internaţional, o diversificare mai mare a investitorilor – fie că este vorba despre persoane din România sau despre fonduri mari de investiţii cum există în Londra, care, de exemplu, sunt printre principalii acţionari din Fondul Proprietatea“.

Comentând acordul cu FMI, diplomatul s-a declarat „un mare susţinător“ al acestuia, adăugând că, cel mai probabil, România va mai avea nevoie de un acord cu Fondul.

Harris a mai vorbit în interviul acordat gândul.info şi despre actualul stadiu al dezbaterii privind numărul de români şi bulgari care vor migra în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2014, când vor fi ridicate restricţiile de pe piaţa muncii, şi a subliniat că, de la această dată, românii „vor fi trataţi pe piaţa britanică a muncii la fel ca restul cetăţenilor europeni“.

„Cred că există o mai bună înţelegere acum a poziţiilor ambelor părţi“, a mai spus ambasadorul, comentând dezbaterile aprinse din ultimul an pe axa Londra - Bucureşti în ceea ce îi priveşte pe români, presupuşii viitori „invadatori“, ai Marii Britanii, după eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii.

Citiţi interviul integral pe www.gandul.info

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 24.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO