Eveniment

Guvernul crede ca tinta de inflatie a BNR nu va fi atinsa pana la sfarsitul lui 2008

Guvernul crede ca tinta de inflatie a BNR nu va fi atinsa pana la sfarsitul lui 2008

Click pentru imaginea marita

10.12.2007, 17:26 26

Obiectivul de inflatie al BNR va fi atins in al treilea trimestru al anului viitor, arata Planul de convergenta revizuit al Guvernului, aprobat la sfarsitul saptamanii trecute, care estimeaza pentru acest an o crestere medie a preturilor de consum de 4,8%, iar pentru anul viitor - de 5,7%.
"Mentinerea ratei anuale a inflatiei pe traiectoria compatibila cu atingerea tintelor de inflatie pe termen mediu a devenit recent o reala provocare pentru banca centrala in conditiile in care procesul consecvent de dezinflatie derulat incepand cu anul 2000 s-a intrerupt in trimestrul trei al acestui an, sub impactul exercitat de socurile produse pe plan intern si pe pietele externe in aceasta perioada", se precizeaza in Programul de convergenta la zona euro.
Previziunile BNR au fost date peste cap de efectul inflationist al scaderii productiei agricole din cauza secetei, completat de corectia in termeni nominali suferita de cursul de schimb al leului, in contextul turbulentelor de pe pietele financiare externe.
Pentru 2009 si 2010 Planul de convergenta prevede rate medii ale inflatiei de 4% si 3,3%.
In ceea ce priveste potentialul de crestere economica, acesta este estimat la 6,56% pe an in intervalul 2008-2010, cu 0,5 puncte peste nivelul din perioada anterioara, dar PIB-ul va avansa cu o medie anuala de 6,1%, ceea ce va diminua din tensiunile macroeconomice.
"Rata medie de crestere a produsului intern brut potential calculata pentru perioada 2008-2010 este de 6,56%. Datorita unor rate de crestere semnificative ale investitiilor, stocul de capital se va majora, aceasta evolutie determinand cresterea contributiei capitalului la cresterea produsului intern brut potential cu 3,2% anual, in medie", se arata in forma revizuita a Programului de convergenta la zona euro.
PIB potential reprezinta capacitatea unei economii de a creste pe termen mediu intr-un ritm care sa nu afecteze celelalte echilibre macroeconomice. Cand nivelul PIB efectiv este mai ridicat decat nivelul PIB potential, rezulta un output-gap pozitiv, care creeaza tensiuni asupra economiei, reflectate in inflatie sau balanta externa. Output-gap-ul negativ indica, in principiu, o utilizare sub potential a resurselor unei economii, dar poate fi si rezultatul unor politici economice mai restrictive.
In intervalul 2008 - 2010, prognoza privind cresterea economica indica o medie anuala de 6,1%, in conditiile unei reduceri treptate, de la 6,5% in 2008 la 6,1% in 2009 si 5,8% in 2010.
In aceste conditii, Romania va reduce treptat din output-gap-ul pozitiv (diferenta intre PIB realizat si PIB potential), care va avea un sold de aproape 2% la finele anului trecut.
In ceea ce priveste deficitul bugetar, autoritatile
si-au revizuit in crestere estimarile, la 2,9% din PIB in perioada 2007-2009, nivel care se plaseaza foarte aproape de limita de 3% prevazuta de normele UE.
"Pe termen mediu, deficitul prognozat se situeaza la 2,9% din PIB, in crestere fata de cel prevazut in Programul de convergenta anterior. Aceasta ajustare este determinata de necesitatea asigurarii fondurilor in scopul initierii unor proiecte pentru infrastructurain domeniile prioritare: transport, mediu, invatamant si sanatate, in paralel cu sustinerea contributiei nationale la programele de investitii eligibile a fi finantate din fonduri europene", se mentioneaza in Programul de convergenta.
Autoritatile au in vedere un deficit bugetar de 2,9% atat pentru acest an, cat si pentru 2008 si 2009, iar in anul 2010 deficitul bugetului consolidat va cobori la 2,4% din PIB.
Programul de convergenta anterior, transmis la Comisia Europeana la inceputul acestui an, a inclus pentru 2007 un deficit bugetar de 2,7%, iar estimarea pentru anul viitor era de 2,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO