Eveniment

Guvernul modifică în secret prin ordonanţă de urgenţă contestata lege a PPP

Autor: Dinca Thomas

25.04.2011, 23:49 85

Guvernul a eliminat condiţia impusă firmelor care contestă îninstanţă un contract de parteneriat public-privat (PPP) de a depuneo garanţie de 2% din valoarea contractului, dar a decis în schimbsă le oblige la plata unei sume fixe şi a unei cote de până la 1%din valoarea contractuală.

În acelaşi timp, firmele care formulează plângeri la ConsiliulNaţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), dar ale cărorcontestaţii sunt respinse de către Consiliu vor fi de asemeneaobligate să cedeze statului o sumă fixă şi o cotă procentuală dinvaloarea contractului. Suma va fi reţinută din garanţia departicipare impusă fiecărui ofertant în parte şi nu va firestituită decât dacă firma în cauză contestă în instanţă deciziaCNSC şi obţine în justiţie câştig de cauză.

Noile reguli au fost stabilite de Guvern printr-o ordonanţă deurgenţă care modifică Legea parteneriatului public-privat. Guvernulnu a anunţat proiectul ordonanţei pe ordinea de zi şi nici ulteriordupă şedinţa de guvern adoptarea acestei ordonanţe. Legeaparteneriatului pu­blic-privat a fost viu disputată după adoptare,fiind considerată neaplicabilă.

Prin noul act normativ, Executivul a eliminat condiţia impusăfirmelor care contestă în instanţă un contract de parteneriatpublic-privat de a depune o garanţie de 2% din valoareacontractului, dar i-a obligat pe toţi ofertanţii să constituie lalicitaţie o garanţie de participare în cuantum de 1% din valoareacontractului. În document se arată că garanţia de 2% în cazuldepunerii unei contestaţii a fost eliminată pentru a facilita"accesul neîngrădit la justiţie", după ce Comisia Europeană aatenţionat că Legea parteneriatului public-privat, intrată învigoare în luna octombrie a anului trecut, contravine normeloreuropene în domeniu.

În acelaşi timp însă, Executivul impus un alt sistem de taxe,atât pentru cererile introduse la instanţele judecătoreşti privindcontractele de parteneriat public-privat, cât şi pentru firmele alecăror contestaţii sunt respinse de către CNSC. Astfel, ordonanţaadoptată de Guvern stabileşte că, în vederea soluţionăriicontestaţiilor pe cale administrativ-jurisdicţională, persoana carese consideră vătămată are dreptul să se adreseze CNSC, în termen de10 zile de la data la care a luat cunoştinţă de un act alautorităţii publice considerat nelegal. În cazul depunerii uneicontestaţii, statul are dreptul să încheie contractul departeneriat public-privat numai după ce este comunicată deciziaConsiliului.

CNSC va putea desemna un expert independent pentru lămurireaunor probleme de natură tehnică sau financiară, costul expertizeifiind suportat de partea care a formulat cererea de efectuare aacesteia. În cazuri temeinic justificate şi pentru prevenirea uneipagube iminente, Consiliul, până la soluţionarea fondului cauzei,poate să dispună, în termen de trei zile, la cererea părţiiinteresate, suspendarea procedurii de selecţie. Consiliulsoluţionează cererea de suspendare luând în considerareconsecinţele acestei măsuri asupra tuturor categoriilor de interesece ar putea fi lezate, inclusiv asupra interesului public, se aratăîn ordonanţă.

Autoritatea publică este obligată să răspundă oricăreisolicitări a CNSC şi să transmită orice alte documente relevantepentru soluţionarea contestaţiei, în maximum cinci zile, subsancţiunea unei amenzi de 10.000 lei aplicată conducătoruluiinstituţiei publice parte a contractului.

Dacă reclamantul are câştig de cauză, iar autoritatea publică nurespectă decizia CNSC, conducătorului instituţiei i se va aplica oamendă pe fiecare zi de întârziere, ce constă în 20% din salariulminim lunar pe economie.

Ordonanţa stabileşte însă şi că CNSC poate respinge contestaţiafirmei ca fiind nefondată, tardivă, "lipsită de interes" sau deobiect, ca fiind intro­dusă de o persoană fără calitate sauneîmputernicită, precum şi pe orice altă excepţie de procedură saude fond.

În măsura în care Consiliul respinge contestaţia, autoritateapublică va reţine contestatorului, din garanţia de participare, osumă fixă şi o cotă procentuală în raport cu valoarea estimată acontractului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO