Eveniment

Guvernul nu a initiat inca o discutie cu expertii FMI in vederea unei eventuale relaxari a tintelor

Guvernul nu a initiat inca o discutie cu expertii FMI in vederea unei eventuale relaxari a tintelor

Gheorghe Pogea, ministrul finantelor

18.06.2009, 19:06 25
Scaderea semnificativa a economiei din primul trimestru i-a luat prin surprindere pe analisti, mare parte dintre acestia exprimannd indoieli legate de posibilitatea ca Guvernul sa se incadreze in tinta de deficit bugetar stabilita la 4,6% din PIB.
Situatia economica din Romania este evaluata drept critica de analisti, iar asteptarile acestora privind viitorul economiei s-au inrautatit.
Potrivit institutului german ZEW, perspectivele economiei in urmatoarele sase luni au redevenit negative in luna iunie, scazand cu 13,9 puncte, la -2,2 puncte, fata de luna mai.
Pentru o mai buna disciplina a exercitiului bugetar Romania a acceptat, in cursul negocierilor cu FMI si Comisia Europeana pentru acordarea de asistenta financiara, anumite tinte trimestriale ale deficitului, limita stabilita pentru sfarsitul anului fiind de 24,6 mld. lei.
Daca am iesi din tintele de deficit bugetar negociate ar fi pacat sa se ia de la investitii, dar nici cresterea fiscalitatii nu ar fi o solutie, potrivit analistilor.
In acest an bugetul a trecut pe deficit inca din luna februarie, in timp ce in perioada anterioara acest dezechilibru aparea pe la jumatatea sau chiar spre sfarsitul anului. Tendinta de scadere a incasarilor bugetare a continuat in acest an din cauza problemelor de lichiditate ale companiilor, aparute in contextul crizei financiare.
Cifrele de afaceri, profiturile companiilor si consumul sunt in cadere libera, iar impactul s-a vazut la nivelul incasarilor bugetare. Iar pe fondul incetinirii economiei, scaderea veniturilor bugetare s-ar putea accentua in acest an.
Executivul nu a riscat pana acum masuri de relaxare fiscala, cum ar fi reducerea impozitului pe profit, care sa duca in timp la incasari mai mari la buget.
Dar in situatia in care tendinta de scadere a veniturilor va continua ar putea fi necesara majorarea unor taxe.
Dupa ce in aprilie Finantele au inregistrat o ameliorare a incasarii veniturilor, numai in luna mai deficitul a urcat cu 0,4 puncte procentuale. Astfel, dupa primele cinci luni din acest an deficitul bugetar a ajuns deja la 2,2% din PIB fata de o tinta anuala de 4,6% din PIB angajata cu FMI.
O limitare majora pentru Guvern tine de scaderea veniturilor bugetare ca efect al contractiei economice. Laurian Lungu, managing partner Macroanalitica, apreciaza ca Guvernul este oarecum constrans sa tina investitiile pe loc pana se echilibreaza situatia, in conditiile in care veniturile sunt in scadere.
Dupa cum arata executia bugetara, promisiunile Guvernului legate de alocarea unor sume substantiale pentru investitii nu s-au materializat in primele patru luni ale anului, dinamicile divergente ale cheltuielilor de capital si de personal reflectand acumularea unor dezechilibre serioase, potrivit analistilor.
Realizarea unui program de investitii publice presupune capacitate administrativa si parcurgerea mai multor etape birocratice, o mare parte din banii alocati pe acest segment ajungand sa fie cheltuiti spre finalul anului. In schimb, salariile si pensiile majorate inghit imediat sumele din buget.
Cheltuielile de capital, investitiile, au inregistrat una dintre cele mai ample scaderi in primele patru luni, de aproape 25% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, pana la 4,3 mld. lei (1 mld. euro). In schimb, cheltuielile de personal au avansat cu 50% in intervalul ianuarie - aprilie, la 17 mld. lei.
 
Pogea face „eforturi" pentru rambursarea rapida a TVA
  • Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a dat asigurari ca va face „eforturi" pentru ca rambursarile de TVA sa fie efectuate la timp catre toate firmele din Romania care sunt indreptatite la deconturi negative de TVA.
  • Deblocarea rambursarilor de TVA, care stranguleaza fluxurile de lichiditati ale multor companii, a fost una dintre principalele solicitari ale mediului de afaceri in actuala conjuctura de blocaj financiar.
  • Si presedintele Traian Basescu a cerut Ministerului Finantelor sa asigure un ritm mai rapid al procedurilor de compensare a TVA, aratand ca nu este posibil ca institutia sa execute o firma pentru 50 mil. lei, dar fata de care are la randul sau o datorie de 200 mil.lei.Pogea a precizat ca intarzierile sunt determinate de verificarea amanuntita a tuturor dosarelor.
  • „Soldul restantelor la plata in luna mai este de aproximativ 1,85 mld. lei, dar din acestia peste 200 mil. lei sunt in analiza, pentru ca se mai intampla sa fie si rambursari de TVA datorita unor situatii absolut dubioase si de multe ori intarziem aceasta plata pentru ca vrem sa verificam toate dosarele pe care aceste firme le au", a spus Pogea dupa sedinta de guvern.
  • Ministrul finantelor a mai aratat ca, in primele cinci luni ale anului, bugetul de stat a rambursat TVA aproape la acelasi nivel ca in 2008, „cand a fost un boom economic", respectiv a platit in jur de 4,18 miliarde de lei, fata de 4,2 miliarde de lei anul trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO