Eveniment

Guvernul nu stie ce sa mai faca sa micsoreze preturile in piete

12.08.2004, 00:00 16

In piete ar putea fi infiintate birouri de politie pentru combaterea speculei si a mafiei, intermedierea vanzarii produselor agroalimentare urmand sa fie considerata infractiune, potrivit unui proiect de hotarare care ar putea fi adoptat de guvern in urmatoarea sedinta.
Chestorul Ion Cirlig, adjunctul sefului Directiei Politiei de Ordine Publica din cadrul IGPR a declarat ieri ca, potrivit proiectului de hotarare inaintat guvernului, legiferarea ca infractiune a intermedierii vanzarii produselor agroalimentare si infiintarea birourilor de politie ar putea fi solutiile pentru combaterea speculei si a mafiei din piete.
El a explicat ca, pana acum, politistii nu ii puteau sanctiona pe intermediari si nici nu le puteau confisca marfurile, din lipsa unei legislatii care sa le permita acest lucru. Chestorul a explicat ca sanctionarea intermediarilor sau confiscarea marfurilor putea fi facute numai de catre inspectorii autoritatilor locale.
Insa, potrivit proiectului de hotarare, politistii din piete ar urma sa-i verifice pe vanzatori. "Avem posibilitea ca prin sistemul nostru, sa-i verificam pe vanzatori si sa stabilim daca acestia sunt cu adevarat producatori, daca au culturi si daca au autorizatie sa vanda in piata respectiva. Cu atat mai mult, daca intermedierea ar constitui infractiune, i-am putea sanctiona pe cei care cumpara produse de la producatori si le revand in piete", a explicat chestorul. Potrivit acestuia, astfel, ar ramane in piete numai producatorii autorizati, iar specula si mafia ar putea fi combatute.
Sistemul care duce la scumpirea produselor este simplu: producatorii isi vand marfa unui comerciant care are inchiriata o taraba intr-o piata. Acesta isi pune un adaos peste pretul platit producatorului, lucru care determina scumpirea artificiala a produselor. Pentru a vinde in piete, producatorii au nevoie de un certificat de producator care este eliberat de primaria pe raza careia se afla terenul de pe care s-a recoltat productia respectiva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO