Eveniment

Guvernul propune supraveghere suplimentara pentru conglomeratele financiare

Guvernul propune supraveghere suplimentara pentru conglomeratele financiare

Banca Nationala va supraveghea si firmele de asigurari detinute de banci

03.11.2006, 18:53 25

Din 2007 grupurile financiare vor fi supravegheate suplimentar de catre una dintre cele trei autoritati care isi impart acum atributiile de supraveghere - BNR, CSA si CNVM, arata un proiect de lege adoptat de Guvern.
Institutiile de credit, companiile de asigurare, societatile de reasigurare, societatile de investitii financiare (SSIF) si societatile de administrare a investitiilor (SAI) care apartin unui "conglomerat financiar" vor fi supravegheate suplimentar incepand cu anul viitor, conform proiectului de act legislativ.
"Supravegherea suplimentara este exercitata de catre o autoritate coordonatoare desemnata din randul autoritatilor competente cu supravegherea sectoriala", spune textul proiectului de lege.
Cu alte cuvinte, Banca Nationala a Romaniei, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor vor avea noi atributii de supraveghere, in functie de societatea-mama a fiecarui grup financiar, conform textului adoptat de Guvern.
De exemplu, BT Asigurari, compania de asigurare a grupului financiar Banca Transilvania, va fi supravegheata "obisnuit" de catre CSA si "suplimentar" de catre BNR, pentru ca societatea-mama din grup este o banca. Din contra, Raiffeisen Bank si diviziile sale de asset management si investitii nu creeaza un "conglomerat", pentru ca nu indeplinesc conditia de a avea in grup si o companie de asigurare, dupa cum cere proiectul de lege in forma adoptata de Guvern. Ca urmare, grupul financiar Raiffeisen ar putea sa nu fie supus unei supravegheri suplimentare. Textul legislativ nu face insa astfel de referiri, limitandu-se la referiri generale privind grupurile financiare.
"In cazul in care un conglomerat financiar are drept lider o entitate reglementata, coordonator este autoritatea care a autorizat acea entitate reglementata", spune textul adoptat de Guvern.
"Nu este vorba de crearea unei noi autoritati de reglementare, ci de supravegherea suplimentara de catre una din cele trei institutii, in functie sectorul caruia ii apartine societatea-mama din grup", a precizat Mugur Stet, purtator de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei. La prima vedere, textul proiectului de lege spune ca "autoritatea coordonatoare" ar putea fi o noua institutie de supraveghere, cu atributii peste cele trei deja existente. Stet spune insa ca nu va fi vorba despre asa ceva.
El a mai precizat ca normele de supraveghere suplimentara vor fi alcatuite in colaborare de catre cele trei institutii de supraveghere existente.
Proiectul de lege reprezinta transpunerea in legislatia nationala a unei directive europene, adica noile reglementari se aplica deja in toate statele membre.
"Autoritatile de supraveghere coopereaza si in prezent, doar ca aceasta cooperare va fi mai bine organizata dupa transpunerea in legislatie a acestei directive", spune Mirela Antohi, purtator de cuvant al CSA.
De asemenea, surse din CNVM au precizat ca noile reglementari vizeaza cooperarea intre institutiile deja existente, pentru a supraveghea grupurile financiare.
"Supravegherea suplimentara" se refera la unele cerinte prudentiale pentru grupurile financiare, de la adecvarea capitalului pana la tranzactiile intra-grup si administrarea riscurilor in cadrul grupului. BNR, CNVM si CSA vor emite reglementari comune pentru aplicarea supravegherii suplimentare, arata proiectul de lege. In mod surprinzator, de pe lista entitatilor reglementate lipsesc societatile de administrare a pensiilor private, care vor fi introduse in peisajul financiar al Romaniei incepand tot cu anul viitor.
Conform procedurilor legale, proiectul de lege adoptat de Guvern trebuie sa ajunga in dezbaterile Parlamentului, dupa care va fi supus unor eventuale amendamente, votat si adoptat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO