Eveniment

Guvernul rectifică bugetul la sfârşitul lunii, TVA redusă din septembrie

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Mediafax

16.07.2013, 20:01 281

Guvernul va efectua la sfârşitul lunii iulie prima rectificare bugetară din acest an, prin care se speră că vor fi asigurate fonduri care să facă posibilă reducerea TVA la pâine, măsură care ar putea fi însă aplicată, probabil, doar din luna septembrie.

„Eu sunt optimist că una din promisiunile importante ale USL, cea referitoare la scăderea TVA pe tot lanţul la pâine, sunt optimist - vedeţi cum spun, ca să nu se supere ministrul de finanţe şi ministrul bugetului - că la rectificarea care va avea loc în această lună vom putea să ne ţinem de cuvânt“, a spus ieri Ponta la Antena 3. El a precizat însă că reducerea TVA la pâine, anunţată iniţial pentru iulie, nu va putea fi aplicată nici de la 1 august, deoarece rectificarea bugetului este prevăzută să fie efectuată la 30 iulie, ci „probabil la 1 septembrie, dacă totul este foarte bine“. Premierul a explicat totodată că este necesar să existe şi o opinie favorabilă din partea FMI.

În luna mai, Ponta a declarat că pentru proiectul de reducere a TVA la pâine va trebui să fie alocate 250 milioane lei, FMI transmiţând Guvernului să aloce aceşti bani din altă parte şi să nu meargă doar pe ideea că îi va recupera din evaziunea fiscală.

El arăta că reducerea TVA la pâine nu se poate face decât pe tot lanţul şi că proiectul poate debuta după rectificarea bugetară din luna iulie.

Un document al Ministerului Finanţelor redactat în primăvara acestui an arăta că reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ şi, deşi „cel puţin teoretic“ poate crea premise de diminuare a evaziunii în următorii ani, pe termen scurt trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea imediată, surse care însă în prezent nu pot fi asigurate.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, preciza însă atunci că TVA va fi redusă la pâine începând cu luna iulie, deoarece reprezintă un angajament politic al USL, şi că documentul în care se arată că nu există venituri de compensare pentru o astfel de măsură este un document intern, dar că sursele de compensare pot fi totuşi asigurate printr-o „îmbunătăţire a colectării“.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO