Eveniment

Guvernul susţine că va sprijini marii consumatori de energie ca să evite mutarea lor. Subvenţia pe energie verde va fi „reeşalonată“

Constantin Niţă: Nu le diminuăm, ci le eşalonăm, pentru că este vorba totuşi de investiţii. Mediafax Foto

Constantin Niţă: Nu le diminuăm, ci le eşalonăm, pentru că este vorba totuşi de investiţii. Mediafax Foto

Autor: Carol Dan, Thomas Dinca

23.05.2013, 20:32 463

Comisia Europeană a fost, în mare, de acord cu propunerile României privind modificarea legislaţiei în sectorul producţiei energiei regenerabile, care însă nu presupun înjumătăţirea numărului de certificate verzi, ci doar „o amânare“, a declarat ieri ministrul delegat pentru energie Constantin Niţă, adău­gând că Guvernul va sprijini marii consumatori de energie, pentru a evita mutarea activităţii acestora.

El a comentat pe marginea rezultatelor summitului european de miercuri care a avut pe agendă şi „energia“. „Comisia Europeană a apreciat că legea a fost în dezbatere, că ne-am consultat cu ei, în mare a fost de acord cu propunerile noastre“.

Guvernul intenţionează să suspende de la tranzacţionare o parte a certificatelor verzi primite de producătorii de energie rege­nerabilă, cu scopul reducerii facturilor plătite de consumatori. Astfel, producătorii de ener­gie din surse regenerabile vor putea utiliza în intervalul 1 iulie-1 ianuarie 2017 doar ju­mătate din certificatele verzi atribuite, potrivit propunerii Guvernului. Introducerea certificatelor verzi are un impact direct în facturile plătite de populaţie, dar şi de consumatorii industriali, în ultimul an factura la energie a unui consumator casnic majo­rându-se cu 30%

Pe de altă parte, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) apreciază că numărul certificatelor verzi acordate pro­ducă­torilor de energie din surse regenerabile ar trebui redus, în unele cazuri chiar şi la jumătate. „Nu va fi nicio reducere, nicio înjumătăţire a numărului de certificate verzi. Doar a amânare“, a adăugat Niţă.

Industria de profil este nemulţumită de aceste propuneri, în timp ce consumatorii mari de energie consideră că modificarea este necesară, întrucât ponderea prea mare a energiei verzi în consum produce costuri ridicate. Niţă a afirmat că România are datoria să ţină în picioare economia şi să sprijine marii consumatori de energie, astfel încât aceştia să nu se mute în Asia. „Toţi marii consumatori vor să se mute în Asia, dar noi vrem să-i sprijinim, pentru că sunt mii de locuri de muncă. Schema României (de sprijin a energiei regenerabile – n.red.) este cea mai generoasă din UE. Avem datoria să ţinem în picoare economia ro­mânească.“

Miercuri seara, după summitul UE la cere a fost prezent, premierul Victor Ponta a spus că Guvernul va eşalona subvenţiile pentru producătorii de energie regenerabilă deoarece România are în prezent cel mai generos sistem de acordare a certificatelor verzi, pe care însă nu mai reuşeşte să îl susţină.

Întrebat de jurnalişti dacă Guvernul va diminua subvenţiile pentru producătorii de energie regenerabilă, premierul a răspuns că acestea nu vor fi diminuate, ci eşalonate.

„Nu le diminuăm, ci le eşalonăm, pentru că este vorba totuşi de investiţii şi vreau să dăm un semnal de păstrare a beneficiilor inves­tiţiilor. Facem o anumită reeşalonare care să facă sustenabilă în primul rând activitatea economică, pentru că mari uzine sunt afectate de creşterea preţului la energie şi de plata certificatelor verzi, dar în acelaşi timp şi pentru populaţie, pe factura fiecăruia dintre noi apar certificatele verzi, ori încercăm să facem un tip de reeşalonare, să împingem puţin sub­venţiile.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO