Eveniment

Guvernul taie cheltuielile pe hartie, dar paseaza responsabilitatea catre ministri

Guvernul taie cheltuielile pe hartie, dar paseaza responsabilitatea catre ministri
30.08.2009, 19:12 21

 

Cheltuielile bugetului consolidat vor fi reduse cu 5,25 mld. lei, reprezentand 1,1% din PIB), in timp ce la nivelul veniturilor bugetare scaderea este de 17,4 mld. lei (3,5% din PIB), astfel ca deficitul bugetar a fost majorat de la 4,6% din PIB la 7,3% din PIB, tinta acceptata de FMI.

In vederea incadrarii in limitele cheltuielilor bugetare aprobate, in perioada septembrie-noiembrie, sefii institutiilor publice trebuie sa acorde personalului propriu 10 zile libere fara plata sau sa reduca programul de lucru astfel incat veniturile platite salariatilor sa se diminueze cu 15,5% lunar.

Ministrul Finantelor Gheorghe Pogea a facut un apel catre angajatii din sistemul public sa inteleaga necesitatea acestei masuri temporare, generata de criza, precizand ca metodele de aplicare vor fi stabilite de ministere. „Nu putem sa fim in afara legalitatii si vom lasa la latitudinea ordonatorilor principali de credite sa ia masurile corespunzatoare in contextul legal de care beneficiem", a spus Pogea dupa sedinta de guvern de sambata.

Insa nemultumirile au inceput sa apara. Presedintele Federatiei „Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, citat de Mediafax, a declarat ca bugetarii vor da statul in judecata daca ii va obliga sa isi ia concediu fara plata, afirmand ca salariatii nu vor accepta de bunavoie sa isi ia zece zile libere fara sa fie platiti.

Ramane de vazut daca ministerele si sindicatele vor ajunge la o solutie de compromis pentru reducerea cheltuielilor de personal, fara a fi neaparat nevoie sa se recurga la concediu fara plata.

Cine pierde si cine ia bani

Reducerile de fonduri pentru ministere totalizeaza 1,4 mld. lei, cu diminuari de alocatii la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (-347 mil. lei), Ministerul Educatiei (-154 mil. lei), Ministerul Finantelor Publice (-205 mil. lei), Ministerul Sanatatii (-113 mil. lei), Ministerul Mediului (-108 mil. lei), Ministerul Tineretului si Sportului (-78 mil. lei), Ministerul Comunicatiilor (-43 mil. lei), Ministerul Turismului (-30 mil. lei), Secretariatul General al Guvernului (-66 mil. lei), alti ordonatori de credite ai bugetului de stat (-151 mil. lei).

Pe de alta parte, Ministerul Economiei va primi 169,9 mil. lei, iar Ministerul Administratiei si Internelor va beneficia de 66,2 mil. lei. Totodata, Ministerul Justitiei va primi 61,3 mil. lei pentru achitarea drepturilor salariale pana la sfarsitul lui 2009, precum si pentru asigurarea functionarii normale a activitatii instantelor judecatoresti.

Pentru sistemul integrat de securitate al frontierei de stat, Ministerul Administratiei si Internelor va beneficia de un plus de 353,6 milioane de lei din credite externe.

Ministrii doneaza bugetului 20% din salariu

Ministrii cabinetului Boc au semnat o declaratie pe propria raspundere prin care accepta sa renunte la 20% din salariul lunar, pana la sfarsitul acestui an, pentru rationalizarea cheltuielilor publice.

Veniturile rezultate, de aproximativ 95.000 de lei, urmeaza sa intre la bugetul de stat. Premierul si vicepremierul vor renunta la cate circa 1.200 de lei lunar, iar ministrii vor ceda cate aproximativ 1.100 de lei lunar, potrivit Ioanei Muntean, purtatorul de cuvant al Guvernului. Scaderea de 1.100 de lei lunar va fi operata si in cazul secretarului general al Guvernului si sefului Departamentului pentru Afaceri Europene, care au rang de ministri. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO