Eveniment

Guvernul taie cu 10% bugetele Apararii, Sanatatii si Mediului pentru reducerea deficitului

Guvernul taie cu 10% bugetele Apararii, Sanatatii si Mediului pentru reducerea deficitului

Click pentru imaginea intreaga

04.03.2008, 20:18 26

Aproape toate ministerele vor suferi reduceri de cheltuieli in urma primei rectificari bugetare de anul acesta, iar angajarile noi si achizitiile de bunuri pentru ministere vor fi interzise.
Taierea cheltuielilor va fi de numai 504 de milioane de euro la nivelul bugetului consolidat (aproape 1,9 miliarde de lei), sub estimarile initiale de 1,1 miliarde de euro ale Finantelor. Ca urmare, tinta de deficit bugetar pe anul acesta se va reduce de la 2,7% la 2,3% din PIB, potrivit proiectului de ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara, citat ieri de agentia Mediafax.
Cel mai afectat minister va fi Apararea, unde reducerea de cheltuieli va fi de 800 de milioane de lei, adica 213 mil. euro. Fata de bugetul Apararii votat de Parlament la finele anului trecut, taierea de cheltuieli prin rectificarea bugetara reprezinta nu mai putin de 10%.
Tot o reducere de 10% a bugetului va suferi si Ministerul Mediului. La Sanatate, bugetul va fi redus cu 9%, adica 115 mil. euro. Agricultura va pierde cheltuieli de 120 mil. euro (4% din buget), iar Educatia 53 mil. euro (1% din buget).
"Cu mine nu s-a discutat nimic despre rectificarea de la Ministerul Sanatatii. Nu este nimic oficial, asa ca nu pot comenta nimic", a spus pentru ZF Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii.
El a precizat totusi ca, in eventualitatea in care bugetul alocat Ministerului Sanatatii va fi redus, va diminua cheltuielile materiale si cele salariale si "in niciun caz cheltuielile cu investitiile".
"Deocamdata nu avem un raspuns. Mai avem de primit cateva documente de la Guvern. Sigur, un plan avem, dar pana ce acesta nu este definitiv, nu putem spune unde vor fi operate reduceri", a afirmat Andreea Dumitru, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii.
Desi cheltuielile salariale ar putea fi reduse (la Sanatate si chiar la alte ministere), aceasta nu inseamna neaparat ca vor fi reduse si salariile bugetarilor. Bugetele prevad fonduri totale de salarii si un numar maxim de posturi, dintre care multe sunt vacante, asa ca ministerele vor putea majora salariile angajatilor chiar si in conditiile unor fonduri mai mici de salarii.
De altfel, rectificarea ce va fi aprobata curand de Guvern va bloca angajarile noi in intregul sector bugetar (potrivit proiectului rectificarii).
In acelasi timp, vor fi blocate si achizitiile de imobile, masini si electrocasnice la ministere, tot cu scopul de a reduce cheltuielile.
"In perioada 2000-2007, cheltuielile de personal din sectorul bugetar au urcat de sase ori prin cresterea numarului de posturi cu 24% si majorarea salariilor. La sfarsitul anului 2007, in administratie era aprobat un numar total de 1,46 milioane de posturi, adica o treime din numarul salariatilor din economie, in timp ce sectorul privat se confrunta cu o lipsa acuta de forta de munca", au declarat agentiei Mediafax surse guvernamentale.
In plus, Guvernul va interzice de acum ministrilor sa aprobe prin ordin bugetele companiilor de stat, dupa ce anii trecuti cheltuielile acestora au crescut foarte mult, mai ales cu salariile.
Bugetele de venituri si cheltuieli ale ministerelor vor fi de acum aprobate prin hotarare de guvern, si nu prin ordin al ministrului de resort. Inclusiv bugetul AVAS va fi de acum aprobat in acest fel, potrivit proiectului rectificarii bugetare.
Cheltuielile bugetare vor fi reduse si la Transporturi, Autoritatea Sanitar-Veterinara, Cancelaria premierului, Secretariatul General al Guvernului si alte ministere si agentii.
Inclusiv cheltuielile din credite externe vor fi reduse cu o suma de 213 mil. euro, potrivit proiectului de rectificare.
Pe de alta parte, cel mai mult vor avea de castigat bugetele locale, care vor primi in plus 257 de milioane de euro, si fondul de rezerva bugetara la dispozitia primului- ministru (plus 133 mil. euro).
La nivelul intregului buget general consolidat, influenta reprezinta o reducere de cheltuieli de 504 milioane de euro, adica 0,4% din PIB si circa 1% din bugetul total.
Practic, reducerea de cheltuieli este de doua ori mai mica decat promisesera anterior Finantele.
In ultima luna, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a vorbit despre o reducere cu 1,1 miliarde de euro a cheltuielilor totale ale bugetului consolidat, care ar fi dus tinta de deficit bugetar la 2% din PIB (fata de 2,7% din PIB, cat prevede bugetul votat de Parlament la sfarsitul anului trecut).
Asa, cu o reducere de numai 504 milioane de euro, noua tinta de deficit bugetar va deveni 2,3% din PIB.
Surse guvernamentale, citate de Mediafax, au declarat ca rectificarea bugetara trebuie neaparat adoptata luna aceasta, pentru a reduce tinta de deficit bugetar si a evita astfel riscul inceperii formalitatilor pentru declansarea procedurii de avertizare privind deficitul excesiv.
"Data de 31 martie este termenul limita pentru adoptarea acelor masuri legislative al caror impact poate fi luat in calcul in cadrul prognozei de primavara a Comisiei, in functie de care se decide inceperea sau nu a acestor formalitati", au afirmat sursele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO