Eveniment

Guvernul taie de la mediu si educatie si da la pensii si ajutoare de caldura

Guvernul taie de la mediu si educatie si da la pensii si ajutoare de caldura

Ministrul finantelor Varujan Vosganian spune ca va monitoriza mai strict cheltuielile bugetare, aratand ca finalul de an este caracterizat de "presiuni" pentru diferite proiecte care trebuie cofinantate de la buget

20.11.2007, 19:39 23

Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian a aratat ca prin a treia rectificare bugetara a fost suplimentat bugetul la Ministerul Muncii (cu 814 milioane de lei, pentru pensiile majorate ale agricultorilor, plata indemnizatiilor veteranilor de razboi, ajutoare de incalzire a locuintei, alocatii de copii), la Ministerul Internelor si Reformei Administrative (200 mil. lei) si Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.
Reduceri ale bugetului au fost operate la Ministerul Mediului (un minus de 150 mil. lei), Ministerul Agriculturii (100 mil. lei), Ministerul Apararii (382 mil. lei), Ministerul Educatiei (435 mil. lei) si Ministerul Economiei si Finantelor (314 mil. lei).
Ministrul educatiei Cristian Adomnitei s-a declarat nemultumit de faptul ca bugetul alocat institutiei a fost redus, aratand ca vina necheltuirii banilor nu e a ministerului, ci a primarilor care nu au utilizat fondurile pentru repararea scolilor.
"Normal ca nu pot fi multumit, pentru ca mi-au fost luati acesti bani, dar vina nu apartine ministerului, ci primarilor care nu au fost in stare sa foloseasca sumele pentru repararea si reconditionarea scolilor si a gradinitelor. Probabil ca, in viitor, aceste operatiuni le vom face prin inspectoratele scolare", a spus Adomnitei.
La rectificare au fost diminuate sumele aferente creditelor externe la Ministerul Dezvoltarii (cu 285 mil. lei), la Ministerul Internelor (80 mil. lei), Ministerul Mediului (31 mil. lei) si Ministerul Economiei si Finantelor (23 mil. lei).
Vosganian a aratat ca fondurile alocate pentru investitii nu au fost reduse, in pofida inregistrarii "anumitor nerealizari" in utilizarea banilor, dar ca ministerele au fost avertizate ca procedura de verificare a modului de cheltuire va fi mult mai sever pe finalul acestui an si se va baza strict pe facturile de achizitie.
El a precizat ca nivelul cheltuielilor bugetare va fi strict monitorizat de reprezentantii Ministerului Finantelor, aratand ca finalul de an este caracterizat de "presiuni" pentru diferite proiecte care trebuie cofinantate de la buget sau pentru respectarea unor termene de plata din contracte incheiate anterior.
Vosganian a declarat sambata seara ca obiectivul acestei noi rectificari bugetare este de a adapta constructia bugetara la celelalte tinte macroeconomice, cu o reducere a deficitului bugetar de la 2,7 la 2,4% din Produsul Intern Brut.
La rectificarile bugetare din lunile iunie si septembrie, Guvernul a mentinut plafonul de deficit bugetar la 2,7% din PIB, nivel prevazut pentru intregul an. Comisia Europeana a avertizat, insa, ca deficitul va fi de 3,2% din PIB la sfarsitul anului, conform metodologiei europene, daca nu vor fi luate masuri pentru controlul strict al cheltuielilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels