Eveniment

Guvernul trebuie să facă rost de bani de afară

Autor: Claudia Medrega

28.04.2011, 23:40 49

Guvernul trebuie să împrumute mulţi bani de pe pieţe în acestan, dar este necesar să se întoarcă şi spre pieţele externe, înopinia experţilor FMI. În iulie România are un vârf de plată cutitluri în euro scadente de 2,4 mld. euro, iar în anticipareaacestui moment BNR a hotărât să elibereze circa 1,3 mld. euro dinrezervele minime în valută. "Guvernul poate să se împrumute atât depe piaţa internă, cât şi de pe piaţa externă. Trebuie să împrumutemulţi bani în acest an. Dar cred că ar trebui să se întoarcă şispre pieţele externe", afirmă surse apropiate discuţiilor dintreFMI şi autorităţile române.

Finanţele au început încă din vara anului trecut să lucreze laun nou program de finanţare de pe pieţele externe prin titluriemise pe termen mediu într-un cadru prestabilit, în funcţie denevoi şi de oportunităţile de piaţă, a anunţat de mai multe oriintervalele vizate pentru prima emisiune, dar nimic nu s-aîntâmplat, deşi nevoia de finanţare este certă şi mai ales nevoiade optimizare a structurii de maturităţi a unei datorii publicecare creşte în pas alert. România a tot întârziat să iasă pepieţele internaţionale de capital unde putea beneficia de nesperatascădere a cotaţiilor de primă de risc de ţară. Ţinta rămâne totpiaţa internă.

Ministerul Finanţelor intenţionează să emită la mijloculsăptămânii viitoare, pe piaţa internă, titluri de stat în valută cuscadenţa la trei ani, al şaselea împrumut în moneda europeană dinultimii doi ani, potrivit unor surse citate de Mediafax. Anultrecut Trezoreria a realizat două emisiuni de titluri de stat învalută în sumă de 2,5 mld. euro. Conform unor surse citate de ZF,incertitudinea legată de poziţia lui Emil Boc ca prim-ministru afăcut ca Ministerul Finanţelor să piardă o oportunitate de a seîmprumuta ieftin de pe piaţa externă, având în vedere că şi risculde default, măsurat prin instrumentele derivate CDS scăzuse la 220(un investitor plăteşte 220.000 euro ca să asigure 10milioane).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO