Eveniment

Guvernul vrea reducerea taxei pentru drepturile de autor

05.05.2004, 00:00 8



Premierul Adrian Nastase a declarat ieri, in cadrul unei intalniri cu membrii Consiliului National al Audiovizualului, ca doreste o reducere a taxelor pentru drepturile de autor pe care le platesc radiodifuzorii, considerand ca nivelul acestora este "foarte ridicat".



"Vrem o coborare a taxei care este impusa pentru drepturile de autor si acest punct de vedere va fi facut cunoscut prin grupurile politice ale noastre in cadrul dezbaterilor din Parlament", a declarat Nastase.



"In momentul de fata eu cred ca acest nivel este foarte ridicat si trebuie sa-l coboram", a spus premierul. "Au existat anumite comentarii si parea cumva ca meciul se joaca la zid, in care zidul era Guvernul, care nu doreste scaderea acestor taxe. Guvernul doreste scaderea acestor taxe, in limite rezonabile, mergand pe standarde europene si tinand seama bineinteles si de interesele celor implicati, si nu de false idei despre cei pe care am putea eventual sa-i aparam daca am ramane la un nivel foarte inalt de taxe", a conchis Nastase.



Legea de modificare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe se afla in dezbatere la Comisia de cultura a Camerei Deputatilor si urmeaza sa fie trimisa spre promulgare presedintelui Romaniei.



Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale (ARCA), la randul sau, considera ca utilizatorii drepturilor de autor ar trebui sa plateasca cu mult mai putin de 8,5% din veniturile lor catre societatile de gestiune colectiva a dreptului de autor.



Asociatia a semnalat, in acest sens, Comisiei de cultura a Camerei Deputatilor o "Comunicare" a Comisiei Europene, adresata institutiilor europene. Comisia Europeana subliniaza, in comunicarea mentionata, ca doreste reglementari mai ferme privind societatile de gestiune colectiva a dreptului de autor. Ea solicita reevaluarea reglementarilor existente, in acest domeniu, in statele membre, pentru a se elimina disfunctionalitatile existente.



Actuala lege romaneasca a dreptului de autor prevede taxe maximale de 13% pentru utilizatorii acestor drepturi. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO