Eveniment

Hidroelectrica: Dezastrele in aval de Calimanesti nu puteau fi evitate

27.07.2005, 20:19 144

Dezastrele in aval de lacul de acumulare de la Calimanesti nu ar fi putut fi evitate, indiferent de modul in care s-ar fi actionat, deoarece viitura a depasit de peste 10 ori capacitatea de stocare a barajului, potrivit reprezentantilor Hidroelectrica.

"Lacul de acumulare de la Calimanesti are un volum total de circa 60 de milioane de metri cubi, iar viitura de pe Siret si Trotus a adus un volum de 600 milioane de metri cubi. In conditiile acestea, ceea ce intra in baraj trebuie sa si iasa, iar daca am fi golit cu totul lacul de acumulare, nu am fi putut amana decat cu cel mult o ora varful de viitura", a explicat ieri seful serviciului de inspectie generala al Hidroelectrica, Paul Gheorghiescu.

La randul sau, directorul de exploatare al companiei, Dragos Zachia, a aratat ca prognozele primite indicau un debit de 2.000 de metri cubi pe Siret in dimineata zilei de 13 iulie, iar in realitate s-a inregistrat o valoare dubla, de pana la 4.280 de metri pe secunda.

"Din estimari, viitura de pe Siret si Trotus tranzitata prin lacul de acumulare Calimanesti a avut, in perioada 12-13 iulie, un volum cumulat de 600 milioane metri cubi, comparativ cu volumul de atenuare exceptional de 16,1 milioane de metri cubi la care a fost dimensionata aceasta amenajare", a spus Zachia.

Astfel, chiar daca s-a incercat marirea volumului de atenuare, prin deversari controlate inca din dimineata zilei de 12 iulie, viitura de pe Siret a depasit de aproape 40 de ori transa hidrocentralei.

Dupa imbunatatirea conditiilor hidrometeorologice, in perioada 15-25 iulie s-a luat masura refacerii acestor transe de atenuare prin golirea unui volum de 100 milioane de metri cubi, gradul de umplere al lacurilor din administrare ajungand la 93%.

Seful serviciului de inspectie generala al Hidroelectrica a atras atentia ca, din cauza lipsei de intretinere sau a unor constructii improprii, albiile raurilor nu pot prelua in mod corespunzator cantitatile deversate din lacurile de acumulare.

Vicepresedintele PSD Dan Nica a sustinut, pe data de 18 iulie, ca 67 de persoane din localitatea Cosmesti Vale au depus o plangere la Parchetul Curtii de Apel din Galati impotriva directorului general de la Compania Apele Romane, Aurel Pana, si a ministrului mediului, Sulfina Barbu. Potrivit declaratiilor vicepresedintelui PSD, prin deschiderea barajului de la Calimanesti, 11 localitati din judetul Galati au fost afectate de viitura, iar in Cosmesti Vale au fost inundate 500 de case.

Ulterior, ministrul mediului, Sulfina Barbu, a declarat ca toate deversarile din acumularile de pe raul Siret s-au facut treptat si conform regulamentelor de exploatare, punctul sau de vedere fiind sustinut si de secretarul de stat pe probleme de ape din Ministerul Mediului, Lucia Varga.

Oficialii Hidroelectrica au mai anuntat ca productia de energie electrica a companiei a ajuns la jumatate din cantitatea de electricitate produsa la nivel national, insa situatia este una temporara, determinata de conditiile meteorologice din perioada recenta. In ceea ce priveste profitul realizat in urma surplusului de energie, Zachia nu a oferit o estimare si a spus ca firma nu a avut numai de castigat din evenimentele din ultima perioada, ci a inregistrat si pagube de peste 40 milioane de lei, inundatiile provocand degradari la constructii, precum canale, maluri si drumuri de acces.



Fonduri SAPARD pentru infrastructura

Proiectele de infrastructura rurala din zonele calamitate care au fost afectate de inundatii vor primi fonduri de la Agentia SAPARD pentru terminarea lucrarillor, a declarat ieri Dan Gherghelas, directorul general adjunct al institutiei. "Exista lucrari care au fost afectate in diferite grade, chiar si pana la 70%", a spus Gherghelas. El a adaugat ca vor fi acordate fonduri pentru refacerea lucrarilor in cazurile in care acestea au fost distruse, dar si pentru finalizarea proiectelor. Potrivit reprezentantului SAPARD, cei care vor sa beneficieze de aceste sume vor fi nevoiti sa realizeze un nou proiect tehnic. Proiectele trebuie sa se incadreze in limita a circa 1 mil. euro, din care se scade valoarea primului proiect. Ministerul Agriculturii a solicitat autoritatilor de la Bruxelles alocarea unei sume de circa 70 mil. euro pentru refacerea proiectelor de infrastructura rurala din zonele calamitate, dar si pentru consolidarea digurilor. Reprezentantii SAPARD apreciaza ca Romania ar putea beneficia de sprijinul comunitar in luna septembrie, iar fondurile ar putea fi majorate pana la 150 mil. euro. Inundatiile din perioada aprilie - mai au afectat 47 de proiecte dintr-un total de 96 de investitii. In acelasi timp, cele din luna iulie au produs pagube importante, in special in judetele Vrancea si Bacau.



BNR avertizeaza posesorii de carduri

Banca Nationala a Romaniei avertizeaza posesorii de carduri asupra unei incercari de fraudare cu ajutorul unui mesaj transmis prin posta electronica, constand in cererea de donatii in numele BNR si al bancilor comerciale, in vederea reconstruirii zonelor afectate de inundatii. Mesajul care a circulat ieri pe e-mail suna asa: "Banca Nationala a Romaniei, in colaborare cu grupul bancilor comerciale din Romania, va invita sa participati la strangerea de fonduri in vederea reconstruirii zonelor afectate de recentele inundatii ce au devastat peste 30 de judete ale tarii. .. Aceasta initiativa de anvergura a Bancii Nationale nu impune o suma minima ca donatie, garanteaza anonimitatea participantilor conform regulamentelor bancare ce se aplica in aceste cazuri, nu percepe TVA si nici comision bancar. Acest proces se va desfasura online, se adreseaza exclusiv posesorilor de carduri de debit / credit care mentin o balanta minima de 0,50 RON si care detin cardul de cel putin 5 zile lucratoare". "Toti posesorii de carduri de debit / credit sunt atentionati sa nu dea curs acestui anunt facut de persoane iresponsabile, ce urmaresc propria imbogatire printr-o colecta publica, invocand fraudulos ajutorarea semenilor nostri aflati intr-o situatie disperata", spun oficialii BNR. Avand in vedere gravitatea faptei, banca centrala a dispus efectuarea de urgenta a unei anchete si trimiterea cazului organelor in drept.



Dupa ploi vine canicula

Incepand de astazi si pana la sfarsitul lunii canicula va pune stapanire pe zonele de campie: valorile termice la orele amiezii vor atinge si vor depasi 34 - 35 de grade Celsius, iar indicele temperatura-umezeala va depasi usor pragul critic de 80 de unitati, determinand starea de disconfort termic.

Aceasta atentionare a fost trimisa ieri de Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului

Mediului catre prefecturile judetelor Arad, Arges, Bihor, Braila, Buzau, Bucuresti, Botosani, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Ialomita, Iasi, Ilfov, Galati, Giurgiu, Gorj, Mehedinti, Olt, Timis, Teleorman, Tulcea, Satu Mare si Salaj. In aceste conditii, autoritatile sanitare recomanda evitarea expunerii la soare, folosirea de mijloace de protectie, si cresterea consumului de lichide. In agricultura, constructii sau halele industriale care nu au posibilitatea asigurarii unor conditii de microclimat corespunzatoare, activitatea se va desfasura dimineata si seara. Angajatorii trebuie sa modifice programul de lucru in conditiile impuse de temperaturile ridicate si sa distribuie angajatilor apa minerala. Inspectia Muncii a anuntat deja ca va face controale in sectoarele economice in care se lucreaza in spatii deschise si se desfasoara activitati ce necesita efort fizic deosebit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO