Eveniment

Horvath & Partners: România este pe locul trei în regiune ca potenţial investiţional

Autor: Cristina Roşca

28.09.2010, 23:56 313

România se află pe poziţia a treia ca potenţial investiţional înEuropa Centrală şi de Est, după Rusia şi Ucraina, în principaldatorită costului redus cu forţa de muncă şi mărimii pieţei locale,potrivit unui raport al companiei de consultanţă în managementHorvath & Partners România. Ţara noastră reuşeşte să devansezeTurcia, situată pe poziţia a patra, o ţară a cărei evoluţieeconomică recentă este mai bună.

"Imaginea României nu este una negativă, ţara noastră reuşind încontinuare, în pofida crizei financiare să atragă investitoristrăini. Investitorii sunt optimişti şi vor investi mai mult înregiune", afirmă un reprezentant al Horvath & Partners Româniaprezent la Austrian Business Forum. "Ei vor deschide noi birouri,vor aduce noi capacităţi de producţie."

Şi reprezentanţii PricewaterhouseCoopers, companie de audit dinBig 4, spun că jucătorii străini sunt în continuare interesaţi deRomânia. Ei aleg să realizeze noi investiţii sau să continueproiecte mai vechi. "Există o continuitate, deşi cifrele arată oscădere a volumului investiţional", spun reprezentanţii PwC.Volumul investiţiilor străine directe în România în primele şapteluni ale anului a fost de 1,9 mld. euro. Anul trecut volumulinvestiţiilor s-a redus aproape la jumătate faţă de 2008, de la 9,5mld. euro la 4,9 miliarde de euro.

"Costul muncii în Germania şi Elveţia este de circa 31-35 deeuro pe oră, pe când în România şi Bulgaria, cele mai ieftine ţărieuropene, acesta este de doar o zecime faţă de cel din ţăriledezvoltate. Mai mult piaţa din România este mai mare decât cea dinBulgaria. Acestea sunt principalele avantaje. Infrastructura esteînsă un dezavantaj", spune reprezentantul Horvath & PartnersRomânia. El adaugă că în cazul României se va ajunge într-o fază încare companiile vor fi mai preocupate de eficienţa investiţiilorlor decât de costurile reduse.

Mai mult, companiile vor stabilitate, sunt de părerereprezentanţii PwC, care afirmă că "în România s-au realizatmodificări ale sistemului fiscal peste noapte. Modificările s-auprodus la două zile după anunţ. Indiferent de nivelul taxelorcompaniile doresc stabilitate".

În pofida majorării TVA, există companii străine care auînregistrat o evoluţie pozitivă în 2010. Reprezentanţii AustrianAirlines anunţă pentru primele opt luni din acest an o creştere aveniturilor de 7%, după un declin de 31% anul trecut. Ei spun însăcă au fost nevoiţi să transporte mai mulţi pasageri la preţuri maimici în condiţiile economice actuale. Austrian Airlines a operatprimul zbor în România în 1959 şi este una dintre cele mai maricompanii austriece din România.

Austria este principalul investitor în României "şi s-a menţinutîn această poziţie mai mulţi ani. Stocul investiţional este de 10mld. euro, iar cea mai mare parte a investiţiilor au fost realizateîntre 2006 şi 2008", afirmă Rudolf Lukavsky, consilierul comercialal Ambasadei Austriei din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO