Eveniment

Ilan Laufer: Numărul ataşaţilor comerciali de pe lângă ambasadele României va creşte din septembrie

Ilan Laufer: Numărul ataşaţilor comerciali de pe...

Autor: Dan Straut

10.07.2017, 14:24 216

„Rapoartele din anii 2010-2014 arată că în acea perioadă România avea 135 de ataşaţi comerciali, dar după aceea numărul lor a scăzut la jumătate. Au fost rechemaţi de la posturi şi locurile lor n-au mai fost completate, astfel că acum avem doar 83 de ataşaţi. În septembrie demarăm concursurile pentru reocuparea acestor posturi”, a declarat Ilan Laufer.

Oficialul a mai spus că ataşaţii comerciali vor fi dotaţi cu „kituri” de prezentare şi promovare a României, atât pentru atragerea de investiţii străine, cât şi pentru sprijinirea investiţiilor româneşti în străinătate.

De asemenea, Ministerul pentru Comerţ şi Antreprenoriat „va dezvolta o platformă tehnologică la care, pe de-o parte, ataşaţii să aibă acces atunci când promovează România, dar totodată să introducă şi ei informaţii în timp real despre oportunităţile identificate. Rezultatele implementării acestei platforme vor fi imediate”, a mai spus Ilan Laufer.

Preşedintele executiv al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu, a explicat că „fiecare reprezentant extern costă statul român 10.000 de euro pe lună, din care o treime înseamnă salariile”, ceea ce înseamnă „20% din impozitele încasate de stat din profiturile exportatorilor”. Astfel că – spune Mihai Ionescu – este important ca aceşti ataşaţi să fie şi eficienţi, nu doar să îndeplinească procedurile birocratice. „Înainte să plecaţi la posturi, dar şi între două numiri, mergeţi şi verificaţi ce se întâmplă în economia reală, vizitaţi cât mai multe firme, pentru a şti ce şi cum să promovaţi când sunteţi la post”, a mai spus liderul ANEIR.

În perioada 10-14 iulie, Ministerul pentru IMM, Comerţ şi Antreprenoriat organizează, la Bucureşti. forumul „Săptămâna Diplomaţiei Comerciale”, reuniune a tuturor actorilor din sfera economică şi comercială, care are ca scop remodelarea arhitecturii reţelei comerciale externe pentru îmbunătăţirea strategiei naţionale de export şi atragerea de investiţii străine, dar şi creşterea amprentei investiţionale româneşti pe pieţele externe. În cadrul forumului, vor avea loc întâlniri şi workshop-uri de Afaceri la Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti (11 şi 13 iulie) şi la CONPIROM (12 iulie), având ca teme domeniile din economie care prezintă interes pentru întreprinzători şi exportatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO