Eveniment

Impinse de la spate de FMI, Finantele promit consolidarea bugetului si responsabilizarea fiscala

Impinse de la spate de FMI, Finantele promit consolidarea bugetului si responsabilizarea fiscala

Gheorghe Pogea, ministrul finantelor: A doua transa de la FMI lasa mai multe surse de creditare pentru mediul privat

23.09.2009, 18:58 25

Guvernul s-a angajat prin aprobarea scrisorii suplimentare aacordului cu FMI sa finalizeze legea responsabilitatii fiscale inacest an, pentru limitarea rectificarilor, sa monitorizeze atentfirmele de stat pentru a reduce arieratele si sa diminuezecosturile cu salariile, potrivit lui Gheorghe Pogea, ministrulfinantelor.

Prin scrisoarea suplimentara la acordul stand-by, aprobata martide Guvern, autoritatile au dat asigurari ca vor continua reducereacosturilor de personal, inclusiv prin inghetari de salarii,scaderea numarului bugetarilor si limitarea angajarilor in sectorulpublic.

Sumele cheltuite cu salariile au reprezentat, potrivitoficialilor FMI, cel mai mare exces al autoritatilor din Romania,crescand in ultimii ani de la sub 6% la 9,5% din PIB.

"Guvernul isi reafirma, in continuare, angajamentul sau de acontinua si accelera politicile de reforma structurala a statului.As aminti, in acest sens, doar pe aceea care priveste consolidareapoliticii fiscale si, in acest sens, pana la finele anului vomaduce modificari considerabile, in ceea ce priveste procesulbugetar, printr-o noua lege a responsabilitatii fiscale", adeclarat Pogea dupa sedinta Executivului. Noua lege va fixa, incoordonare cu FMI si Banca Mondiala, proceduri pentru imbunatatireabugetarii multianuale, limite pentru revizuirile bugetare dincursul unui an, va pregati reguli privind cheltuielile, datoriapublica si deficitul primar si va stabili un cadru pentru emitereasi managementul garantiilor si altor datorii neplanificate.

Totodata, urmeaza sa fie creat un consiliu fiscal care vaasigura o cercetare independenta si specializata a sectoruluieconomic. Monitorizarea companiilor de stat, accelerarea procesuluide descentralizare prin stabilirea standardelor de cost sinormativelor de personal si mentinerea tintei de reducere aarieratelor, chiar daca la finele lunii iunie arieratele au fostdepasite, sunt alte obiective anuntate de ministrul finantelor.

Valoarea arieratelor acumulate de stat a urcat in primele saseluni cu aproape 500 mil. lei, desi acordul cu FMI stabileste caacestea nu trebuie sa creasca in acest an.

Ce prevede scrisoarea suplimentara cu FMI

  • Reducerea costurilor cu salariile, inclusiv inghetarea acestorapana la intrarea in vigoare a legii salarizarii unitare, pentrueconomisirea a 0,3% din PIB.
  • Modificari structurale pentru reducerea numarului de salariatisi restructurarea sistemului de salarizare.
  • Continuarea politicii de inlocuire a unui angajat din saptecare parasesc sistemul.
  • Cheltuielile pentru investitii vor fi reduse in a doua jumatatea anului cu 0,2% din PIB.
  • Cheltuielile cu bunuri si servicii vor fi reduse "drastic" in adoua jumatate a anului, cu o suma reprezentand 0,5% din PIB.
  • Reducerea bruta a cheltuielilor cu 0,66% din PIB in 2010 prinaprobarea pana la finele anului 2009 a legislatiei care sa permitareducerea semnificativa a personalului bugetar.
  • Imbunatatirea sistemului de monitorizare a intreprinderilor destat cu probleme.
  • Elaborarea legislatiei pentru intrarea in incapacitate de plataa autoritatilor locale.
  • Interzicearea transferurilor de sume de la cheltuieli decapital la cheltuieli curente.
  • Sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor bugetare sau acontractelor de performanta manageriala.
  • Primariile care vor solicita fonduri suplimentare trebuie sasemneze programe de ajustare.
  • Aplicarea de normative de cost tuturor autoritatilorlocale.
  • Extinderea sistemelor de achizitii electronice care vor aduceeconomii de 0,8% din PIB.
  • Reforma pensiilor va cuprinde, trecerea la indexarea cuinflatia, cresterea varstei de pensionare, revizuirea modului dealocare a pensiilor de invaliditate si eliminarea pensiilorspeciale.
  • Fondul total de salarii pentru companiile de stat va fistabilit de Guvern, termenul de aplicare fiind luna iunie2010.
  • Companiile de stat trebuie sa prezinte Guvernului proiectele debugete in 15 zile dupa publicarea bugetului de stat.
  • Asigurarea, in 2010, a unei baze mai mari de contributiisociale.
  • Reevaluarea bazei de impunere pentru impozitele pe proprietatesi accizele majorate la tutun si combustibili.
  • Termenul pana la care trebuie imbunatatita legislatia privind"bancile problema" prelungit de la 31 noiembrie 2009 la 31 martie2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO