Eveniment

Importul de muncitori straini, solutie rapida la criza de forta de munca

31.10.2007, 19:43 86

Deficitul de forta de munca de pe piata locala poate fi suplinit, cel putin pe termen scurt, prin angajarea de muncitori straini, sustin reprezentantii Oficiului Roman pentru Imigrari (ORI).
"Patronatele estimeaza o crestere a solicitarilor facute de angajatori privind eliberarea de autorizatii de munca pentru lucratori straini", spune Mihaela Martescu, purtator de cuvat al ORI. Aducerea muncitorilor straini este o "solutie rapida la actuala criza de mana de lucru care se manifesta la nivel national", a mai spus ea.
Aceasta este prima ocazie in care este avansata oficial alternativa importului de forta de munca ca solutie la dezechilibrul intre cerere si oferta pe piata. Ministrul muncii Paul Pacuraru a declarat in mai multe randuri ca aducerea in tara a celor aproximativ doua milioane de romani care lucreaza in strainatate ar rezolva criza de oameni. "Trebuie sa recuperam forta de munca care produce afara, pentru a munci si a produce aici, unde este nevoie", declara anterior pentru ZF Pacuraru.
Anul acesta, ORI va elibera 12.000 de permise de munca pentru straini, aproape dublu fata de anul trecut, cad 6.151 de straini au primit dreptul de a munci in Romania. "Patronatele cu care am avut discutii au declarat ca importul de munca din strainatate este singura solutie in conditiile actuale din piata", a mai spus Martescu, care a precizat ca unii angajatori au inregistrat intarzieri la lucrari din cauza lipsei de personal.
Potrivit datelor ORI, cei mai multi muncitori straini care lucreaza in Romania provin din Turcia, Republica Moldova si China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO