Eveniment

Importurile măresc avansul în faţa exporturilor, ducând în sus deficitul. Semn de revenire a consumului intern?

Foto Shutterstock

Importurile măresc avansul în faţa exporturilor, ducând în sus deficitul. Semn de revenire a consumului intern?

Autor: Claudia Medrega

12.07.2011, 00:05 346

Deficitul comercial s-a adâncit în mai pentru a două lună larând, în ciuda menţinerii unei performanţe bune a exporturilor,pentru că importurile urcă în paşi mai mari, arătând astfel că şiconsumul intern, principalul motor al economiei, dă semne derevenire.

Exporturile au rămas consistente în luna mai, continuându-şiascensiunea faţă de anul trecut, însă şi importurile au accelerat,împingând deficitul comercial la 1,1 mld. euro, cu 122 mil. europeste nivelul din aceeaşi lună din 2010.

Evoluţia importurilor este influenţată de situaţia exporturilor,în condiţiile în care acestea au un conţinut ridicat de bunuriimportate, dar şi de tendinţele consumului intern. În mai,vânzările de retail au crescut cu 1,1% faţă de aprilie.

Ritmul de creştere a importurilor a accelerat în mai la 23,4%,comparativ cu aceeaşi lună din 2010, la aproape 5 mld. euro, faţăde o creştere de doar 13,1% în aprilie.

La nivelul exporturilor s-a înregistrat o creştere cu 27,1% înluna mai, comparativ cu mai 2010, la 3,8 mld. euro. În aprilieritmul de creştere a exporturilor a încetinit la 16,7%, faţă deaceeaşi lună din 2010, resimţindu-se problemele de pe pieţeleprincipalilor parteneri comerciali, respectiv o dinamică mai lentăa cererii şi producţiei în zona euro, dar şi impactul aprecieriileului. Exporturile au făcut o surpriză neplăcută în aprilie faţăde martie, coborând cu 17%.

Şi importurile scăzuseră în aprilie, însă într-un ritm mai lent.În mai, situaţia s-a redresat reluându-se ascensiunea comparativ culuna anterioară, iar ritmurile de creştere ale exporturilor şiimporturilor au fost apropiate - aproximativ 13% - faţă deaprilie.

Deşi deficitul comercial a accelerat în mai, depăşind pentruprima dată în acest an un miliard de euro, la sfârşitul primelorcinci luni decalajul dintre exporturi şi importuri a fost de 3,6mld. euro, în scădere cu 7,5% faţă de perioada corespunzătoare aanului anterior, conform datelor Institutului Naţional deStatistică.

Exporturile au totalizat în primele cinci luni 18,2 mld. euro,în creştere cu 32% faţă de acelaşi interval de anul trecut, în timpce importurile au crescut cu 23,2%, la 21,8 mld. euro.

Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor aufost deţinute de maşini şi echipamente de transport (42,2% laexport şi 33,8% la import) şi alte produse manufacturate (33,3% laexport şi 30,3% la import).

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri a fost de 13,1mld. euro la expedieri şi de 15,6 mld. euro la introduceri,reprezentând 71,8% din total exporturi şi 71,1% din totalimporturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO