Eveniment

Impozitarea averilor nedeclarate merge înainte. Finanţele caută ajutor la FMI pentru definirea normelor - VIDEO

03.02.2011, 16:55 135

În prezent suntem în stadiul de elaborare a normelor şi discutămcu experţii tehnici ai FMI pentru impozitarea averilor nedeclarate,a declarat joi pentru Ziarul Financiar Dragoş-George Bogdan,vicepreşedinte ANAF.

În privinţa controlului firmelor petroliere, oficialul a spus căsunt în curs ispecţiile fiscale pentru a vedea dacă creşterea de20% a preţurilor carburanţilor se reflectă şi în profiturilecompaniilor şi implicit în taxele şi impozitele plătite de acesteala buget.

Vicepreşedintele ANAF a participat joi la seminarul "Modificaride urgenta ale Codului Fiscal. Care va fi impactul pentru mediul debusiness?", organizat de Ziarul Financiar.

Impozitarea averilor mari va viza 1-2% dintre contribuabili,grupul ţintă fiind format din persoanele cu averi sau cheltuielimari care nu au declarat veniturile, declara în urmă cu o lunăministrului finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. Aceasta înseamnăcirca 50.000 -100.000 de persoane, având în vedere că plătitorii deimpozit pe venit sunt circa 5 milioane.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală urmează să înfiinţezemai multe departamente care să verifice persoanele cu venituri saucheltuieli foarte mari.

"Din experienţa altor state reiese că ponderea celor vizaţi vafi de 1-2%. La nivelul ANAF există un grup de lucru pentruconstituirea acestor departamente, de 30-40 persoane. Grupul ţintăva fi format din persoanele cu averi mari sau cheltuieli mari", aspus Ialomiţianu.

Metodele indirecte pentru verificarea câştigurilor vor putea fiaplicate doar pentru veniturile reale din 2011, însă ministrulfinanţelor a dat asigurări că nu vor scăpa de controale nici cei cuvile şi maşini care nu au declarat veniturile până în acest an.

La sfârşitul anului trecut, Executivul a hotărât că persoanelefizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 leisumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţadintre cele două valori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO