Eveniment

Impozite mai mici pentru cei care anul trecut si-au construit case

22.04.2004, 00:00 8



Contribuabilii care si-au construit locuinte in cursul anului trecut pot obtine o reducere a impozitului pentru veniturile din 2003 reprezentand 20% din valoarea materialelor folosite, daca depun o cerere la administratiile financiare pana la 30 iunie.



Pentru a beneficia de aceasta facilitate, contribuabilii va trebui sa depuna o cerere la administratia financiara, insotita de o serie de documente justificative, in functie de metoda de constructie, prin antreprenori sau in regie proprie, a anuntat ieri Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).



Procedura exacta prin care va fi determinat impozitul anual datorat urmeaza sa fie stabilita printr-un ordin al ministrului finantelor, care va fi aprobat in perioada urmatoare.



Agentia Nationala de Administrare Fiscala a mai anuntat ca, pana in prezent, a trimis, prin posta contribuabililor mai mult de jumatate (1,8 milioane) din cele 3,2 milioane de formulare programate, impreuna instructiunile de completare. Primele plicuri, respectiv 500.000, au fost expediate contribuabililor care au realizat in 2003 venituri din activitati independente sau/si din cedarea folosintei bunurilor. In prezent, sunt in curs de transmitere formularele de declaratii pentru contribuabilii care au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum si din activitati independente cu regim de retinere la sursa a platilor anticipate.



ANAF reaminteste ca, incepand din acest an, depunerea declaratiilor de venit si a documentelor anexate se va face in regim recomandat, taxele postale fiind suportate de Agentie, iar termenul limita este 15 mai, "data postei" sau "data depunerii la unitatea fiscala de domiciliu".



In cazul nedepunerii declaratiei de venit global sau a declaratiilor speciale, organul fiscal va transmite contribuabilului o instiintare. Daca, in termen de 15 zile de la data primirii instiintarii, contribuabilul nu depune declaratia, Fiscul va stabili din oficiu obligatia de plata. Pentru nedepunerea la timp a declaratiilor fiscale, amenda poate ajunge la un milion de lei. ANAF precizeaza ca neindeplinirea obligatiilor privind transmiterea fiselor fiscale se sanctioneaza cu amenda de pana la 15 milioane de lei pentru persoanele fizice si pana la 100 milioane de lei pentru persoanele juridice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO