Eveniment

Impozitele pe forţa de muncă vor scădea dacă economia va creşte, conform noului angajament cu FMI

Impozitele pe forţa de muncă vor scădea dacă economia va creşte, conform noului angajament cu FMI

Autor: Mihaela Claudia Medrega

22.12.2010, 23:52 22

Colaborarea cu FMI va continua şi după expirarea actualuluiacord de 12,95 mld. euro în primăvara anului viitor, pentru căRomânia nu se poate lipsi de un nou "certificat de credibilitate"din partea Fondului, având în vedere şi amânarea aderării laSchengen care transmite un semnal prost pentru investitoriistrăini.

Guvernul a aprobat marţi-seară o nouă scrisoare suplimentară deintenţie către FMI, care include angajamentele de a continuareducerea numărului de angajaţi în sectorul public în 2011 şi de aacorda prioritate programelor sprijinite din fonduri europene, cândva decide noi investiţii. Diminuarea impozitelor aplicate forţei demuncă va fi realizată doar dacă economia îşi va reveni, până atuncisistemul de impozitare urmând să rămână neschimbat.

Delegaţia FMI va veni la Bucureşti după 20 ianuarie pentru avedea ce a mai făcut Guvernul şi de câţi bani are nevoie laanul.

În ceea ce priveşte noul acord cu FMI, suma luată în calcul înprezent de autorităţile române este de circa 5-6 mld. euro, darvaloarea ar putea creşte până la 8 mld. euro în funcţie de nevoiade finanţare, potrivit unor surse citate de Mediafax. Suma, care vafi stabilită definitiv în martie 2011, va fi pusă la dispoziţiaRomâniei sub forma unui acord de tip preventiv şi va fi accesatădoar în caz de urgenţă.

Un nou acord cu FMI şi Comisia Europeană ar fi o sursă decredibilitate în faţa investitorilor şi ar oferi pieţelor garanţiaimplementării reformelor fiscale în România, iar statul s-ar puteaîmprumuta de pe pieţe în condiţii mai bune, în viziuneaanaliştilor.

În primăvara anului trecut, România a convenit asupra unuipachet de finanţare externă de 19,95 mld. euro, de la FMI, UE,Banca Mondială şi BERD, cel mai mare din istoria ţării şi aproapejumătate din bugetul pe 2009, pentru a consolida rezervele BNR,având în vedere că banca centrală a dat înapoi băncilor private oparte din banii aflaţi în rezervă şi a permite statului să îşifinanţeze deficitul.

Pentru a rezista în faţa crizei, România a devenit în 2009 unuldintre principalii clienţi ai FMI din Uniunea Europeană. Până acum,tranşele primite au ajuns la circa 11 mld. euro de la Fond şi 3,6mld. euro de la CE.

Şi la finalul acestui an, ca şi în 2009, România a rămas fărătranşa programată de la FMI din cauza întârzierii aprobăriibugetului pentru anul viitor şi a tergiversării legilor salarizăriişi pensiilor.

Necesarul de finanţare este ridicat în acest moment şi va rămâneridicat şi în anii următori. În 2011 România va avea de finanţat undeficit bugetar de cel puţin 6 mld. euro dacă va reuşi să reducănivelul acestuia la 4,4% din PIB, de la 6,8% din PIB în acestan.

Până acum România a plătit Fondului dobânzi în valoare deaproximativ 300 mil. euro de la semnarea acordului actual deîmprumut, iar din august 2012 BNR şi Ministerul Finanţelor vorîncepe să ramburseze şi ratele aferente tranşelor primite, nota deplată urmând să crească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO